Прочитај ми чланак

СЛОВЕНИЈА СПРЕМНА НА „ЕКСТРЕМНИ КОРАК“: Хрватској прети финансијска казна?

0

Словенија прети да ће тужити Хрватску Бриселу и Суду ЕУ, ако Загреб не почне да реализује арбитражну пресуду у вези са Пиранским заливом, што би могло да доведе до финансијског кажњавања Хрватске и одузимања права гласа унутар Уније.

Словенија најављује да је спремна подићи политичке улоге у спору са Хрватском око права на рибарење у Савудријској вали, прецизира лист „Политико“.

Двојица неименованих дипломата поручили су да Словенија планира да пријави Хрватску прво Бриселу, па, ако Европска комисија одбије да интервенише, и Европском суду правде.

Позивање на члан 259. у спору око права на рибарење представља велики корак, јер се он обично користи у случајевима када чланице на поступају у складу са обавезама из ЕУ уговора.

Један од правних стручњака ЕУ оцењује да би то био „екстреман корак“ Словеније, који би водио интервенцији Комисије или пресуди Европског суда правде.

То би могло да доведе до финансијског кажњавања, па и ограничења права гласа у ЕУ, ако Хрватска буде игнорисала одлуку Комисије или Суда.

– Ако Хрватска ускоро не промени своје гледиште о арбитражи, Словенија ће бити приморана да искористи правна средства на нивоу ЕУ – рекао је за „Политико“ словеначки премијер Миро Церар.