Прочитај ми чланак

„ПОМАЖЕ БОГ, ДОБРО ЈУТРО“: Српска православна црква направила пандан ФЕЈСБУКУ

0

“Помаже Бог, добро јутро!”, прво је што на свом екрану види корисник друштвене мреже црква.нет, платформе створене не би ли се порука Српске православне цркве брже и лакше проширила у ери интернета.

Они који воде мрежу кажу да је циљ да се људи врате на богослужења и у цркви виде своју кућу, а не само сервис за услуге.

Српска православна црква тако је постала прва црква у региону која је своју мисију и учење пренела на интернет. Свештеници СПЦ пре две године дошли су на идеју да направе црквену друштвену мрежу. Према речима администратора, број корисника расте из дана у дан, а црква.нет тренутно броји више од 7.000 чланова, док је корисницима од недавно на располагању и андроид апликација.

Један од администратора ове друштвене мреже Владимир Јовановић каже за “Блиц” да од почетка има подршку СПЦ.

– Оснивач протојереј Иван Цветковић је члан Мисионарског одељења СПЦ и пројекат је изложен на састанцима одељења. Потврду да имамо подршку цркве можете наћи и на званичним профилима многих епархија, епископа, манастира и парохија – каже Јовановић.

Поред профила на којима мисли деле познати духовници и на којима се верници СПЦ могу упознати са радом својих епархија, корисници мреже на њој деле и мудре мисли, духовне поруке, ангедоте везане за свеце, те најављују и честитају једни другима верске празнике.

И док су на друштвеној мрежи Твитер тренутно популарни хаштагови “НБААллстар” и “Winter оlympics”, на црква.нет то су “задушнице”, “православље”, “Сиропусна недеља”…

Јовановић каже да је циљ постојања мреже да се “све оно што је добро у цркви сабере на једном месту”.

– Ми позивамо све људе добре воље да се придруже нашој мрежи, како би упознали Православље, да би упознали живот и људе у Цркви. Наравно, веома је важно и битно да поштују наше гостопримство и да га не злоупотребљавају – додаје Јовановић.

Он каже и да мрежа не окупља само православце, већ да су сви добронамерни људи добро дошли.

– Имамо доста свештеника који, нажалост, нису превише активни, а чланство чине људи различитих професија, година и интересовања – додаје Јовановић и каже да је циљ даљи развој платформе:

– Убацујемо нове опције, нови дизајн, гледамо да буде јединствено, али једноставно.

На руској мрежи и патријарх

Руска православна црква прва је која је направила озбиљније кораке ка популарности на интернет небу. Мрежа Елитса основана је још 2013. године, а како се наводи на насловној страни, основана је уз благослов патријарха руског Кирила, а такође су добродошли људи других вероисповести.