Прочитај ми чланак

КИТАРОВИЋ: Било је покушаја да се спречи посета Вучића

0

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић каже да је било отворених покушаја да се осујети посета председника Србије Александра Вучића Хрватској и да јој је жао због тога

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић каже да је било отворених покушаја да се осујети посета председника Србије Александра Вучића Хрватској и да јој је жао због тога.

„Жао ми је што су неки желели да осујете посету председника Србије Хрватској. Неки су можда били, па и разумљиво скептични, понесени више емоцијама него разумом, али, нажалост, код неких сам осетила и злонамерност. Морам рећи да је било отворених покушаја да се Вучићева посета спречи и да не дође до било каквих помака. У свој тој какофонији изгубили су се они позитивни учинци и резултати посете“, рекла је она у интервјуу хрватском „Глобусу“.

Хрватска председница каже да у српском председнику Вучићу има доброг саговорника и да њихов сусрет значи велики искорак у односима између Хрватске и Србије, који су годинама били у дубокој стагнацији.

„Посету председника Вучића дуго смо припремали, управо у намери да постигнемо искорак. Одлагали смо је, чекали бољу атмосферу, но све смо више тонули у спиралу вербалног рата. Одлучила сам то да пресечем. Свесно сам преузела политички ризик, али савест ми је мирна јер сам то направила за добробит хрватског народа и државе“, рекла је Грабар-Китаровић.

Она, међутим, признаје да је била изненађена кад је, само неколико дана уочи Вучићеве посете, премијер Пленковић покренуо питање ратних репарација, преноси „Јутарњи лист“.

„То је толико сложено питање да се оно не може ставити на сто преко ноћи те морам рећи да ме изненадио начин његовог подизања у овом тренутку. Ова посета припремана је месецима, па ако хоћете и годинама, у координацији с МВЕП-ом и Владом. Питање ратних одштета никада није било споменуто“, истакла је она.

Председница Хрватске сматра да су односи између ње и Владе ипак у целини добри те да су тврдње о две различите спољне политике обичан мит.