Прочитај ми чланак

ЕВО ЗАШТО ЈЕ КОСОВСКА ВЛАДА повукла предлог демаркације на дораду

0

Косовска влада повукла је данас предлог Закона о ратификацији споразума о демаркацији са Црном Гором и најавила да ће поподне парламенту доставити нови текст тог предлога.

Предлог је повучен да би се у нови убацили делови заједничке изјаве коју су прошле седмице у Подгорици потписали председник Црне Горе Филип Вујановић и председник првремених косовских институција Хашим Тачи.

(Фото: Јутјуб)

Косовска влада, која ће током дана заседати два пута, тврди да ће након поподневне седнице бити спремна да парламенту достави нови предлог поменутог закона о демаркацији и да би наредна седниа Скупштине могла бити одржана већ у среду или четвртак.

За повлачење закона нису гласали чланови владе из реда Српске листе, док је Харадинај оценио значајним што су они присутни на седници.

Радио телевизија Косова јавила је да закон о демаркацији не може бити изгласан у парламенту без гласова Српске листе.

Позивајући се на писање приштинског Зерија, РТК преноси да владајућа коалиција нема довољно гласова у Скупштини да би изгласала договор о демаркацији са Црном Гором, без обзира на то што су потписали Вујановић и Тачи.

Да би изгласала закон, владајућој коалицији је потебно 80 гласова посланика.

Из Српске листе јуче је речено да им је приоритетно формирање Заједнице српских општина, а не питање демаркације са Црном Гором.

Приштински медији тврде да међународни представници покушавају да увере Српску листу да гласају за демаркацију.

Иако се за ову седмицу најављује крај приче о демаркацији са Црном Гором, приштински медији тврде да за то не постоји политички консензус.

Наводи се да је посланик Српске листе Славко Симић изјавио да демаркација није приоритет и да је потребно да се прво формира Заједница српских општина.