Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ ВУЧИЋ ПРИСТАТИ да Косово добије столицу у УН?

0

Да ли је Вучић недавном изјавом да Брисел неће допустити улазак Србије у Европску унију без јасно решеног питања граница први пут јавно признао да ЕУ очекује од Србије да Косово прихвати као државу? пише Радио Слободна Европа.

Вучићу се не жури

– Када је Вучић, након дугог замајавања јавности, први пут јасно рекао да Србија не може ући у Европску унију без јасно утврђених граница – то је заиста била прекретница. Свако објективан и реалан назвао би ту његову изјаву неком врстом признања. Та изјава је кључна и она на неки начин одређује каква ће бити будућност српско-косовских односа – сматра Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор из Београда.

– Јасно је да у Србији нема ниједног политичара који би потписао признање независности Косова. И сам Вучић је недавно рекао: „Ако неко мисли да је идеја процеса нормализације да Србија мора да призна Косово, онда – хвала и довиђења“. Поставља се питање докле је он спреман да иде и који су то компромиси и уступци које је он спреман да учини – додаје Јакшић.

– Мој је утисак да се много тога врти око столице Косова у Уједињеним нацијама. Вучић поручује да без Србије нема чланства Косова у најважнијој светској организацији. Он стално подсећа Приштину ко држи главне адуте, а држи их Србија уз помоћ Русије и Кине. Међутим, ако би Србија пристала да не кочи улазак Косова у УН, чини ми се да би обе стране могле да буду на добитку. Косовска столица била би добитак за Приштину, а за Београд би то био крунски гест добре воље који би му отворио пут у ЕУ, а да при томе формално не призна косовску независност – сматра Јакшић.

Жарко Кораћ, дугогодишњи професор београдског Филозофског факултета, каже да је „лако могуће“ да би Вучић био спреман да Косову да столицу у Уједињеним нацијама.

– Али, мислим да су на столу многе ствари. Вучић би желео да на северу Косова добије територијалну аутономију типа Војводине или нешто слично, а то је управо оно што не желе косовски Албанци. Између Београда и Приштине постоји дубоко неслагање о томе шта значи заједница српских општина и која су њена овлашћења. У игри је и промена устава Србије, јер у његовој преамбули пише да је Косово неотуђиви део Србије. Зато нисам сигуран да ће Вучић тако лако пристати на столицу Косова у УН – каже Кораћ.

Вучић као Милошевић

– Запад је снажно заинтересован да се регулишу односи између Београда и Приштине. Зато се Вучићу толеришу многе ствари које он ради у Србији. То изазива негодовање демократски оријентисаних људи, па долази до опадања интересовања за европске интеграције. То је последица потпуне некритичности Запада према Вучићевом стилу владања – објашњава Кораћ и додаје:

– Чини се да је Вучић данас у позицији у којој је био Милошевић после потписивања Дејтонског споразума. Тада су у Београд долазили амерички сенатори и конгресмени да разговарају са њим. Он је био стуб стабилности на Балкану – да би се на крају све завршило ратом на Косову и бомбардовањем Србије. У овом тренутку они и на Вучића гледају као на стуб стабилности. Он је човек који ће, кад је реч о Косову, да уради оно што обећа – за разлику од Тадића који је такође све обећавао, али ништа није урадио.

– Очигледно је да је пред Вучићем тежак задатак да сопствено бирачко тело – које је у великој мери проруско и антиевропско – убеди у исправност својих потеза. Вучић стално свом бирачком телу шаље поруку – ништа се није променило, али морамо у Европу. На крају ће им тако продати и причу о Косову. Није то за њега тако несавладив проблем.

Али, оно што за њега јесте проблем – то је чињеница да од ЕУ није добио никакво обећање. Вучић неће урадити ништа чиме би ризиковао своју и власт своје странке. СНС неће лако напустити власт, јер је пуна људи без много образовања који ће тешко икада опет доћи на власт, ако је једном напусте. Његови уступци ће зависити од тога шта је је ЕУ спремна да му понуди јер он рачуна са неком наградом за уступке које би био спреман да учини – закључује Жарко Кораћ.