Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима?

0

Београд -- Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са немачким шефом дипломатије Зигмаром Габријелом имао искрен разговор.

Како каже, он и Габријел имају другачије мишљење, али је разговор био искрен, као и да му је у једном тренутку рекао: „И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима“.

Фото: Н.С.

“Каже он мени ’нема више разговора и да је све завршено око територије Косова, да је Косово независно’. Кажем, добро. А како сте раније могли да разговарате о Косову, пре десет година, а сада не можете? ’Разумем шта питаш и како је у српским ципелама’, каже он мени“, навео је Вучић у „Ћирилици“ на телевизији Хепи.

Вучић је навео да је Габријел за независно Косово и да не крије то.

Осим тога, Вучић је навео да је више пута поцепао папире западних званичника о независном Косову.

“А ја, кад год сам добио такав неки папир, а обично је то уз текст – немој да се љутиш, али ево шта предлажемо, сваки такав папир сам поцепао…. Знате колико сам их поцепао”, навео је Вучић и студију показао како и поцепао један папир.

Како је рекао, “крајем марта, најкасније почетком априла“ ће говорити о предлогу о “решењу Косова“.

„Изаћи ћу, јер нисам био кукавица, имаћу храбрости да кажем шта је предлог, али он неће бити: ‘Драги Албанци препуштамо вам све’, он ће бити компромис. Ако неће да разговарају о томе, имаћемо замрзнути конфликт“, навео је Вучић.

Он је додао да Албанци одбацују свако компромисно решење и да желе Велику Албанију.

„Србија не жели Велику Србију, већ да сачувају идентитет Срба. Треба нам да Срби буду безбедни, да могу да сачувају своје презиме“, рекао је Вучић и додао да се нада да ће свет разумети да Срби не могу да све изгубе, а Албанци да све добију.

Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел посетио је прошле недеље истог дана Београд и Приштину и мање или више бираним речима изнео очекивања Немачке у погледу питања Косова.

Габријел је тада на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекао да Немачка, као и ЕУ, жели да се „растерети ситуација између Београда и Приштине, Србије и Косова“.

Неколико сати касније, Габријел је посетио Приштину као представник земље која признаје независност Косова и тамо је био много конкретнији по питању односа Београда и Приштине.

„Ако Србија жели да напредује ка ЕУ, примарни услов је изградња владавине закона, али природно такође и прихватање независности Косова“, казао је Габријел на заједничкој прес-конференцији са косовским премијером Рамушем Харадинајем, јавио је Ројтерс.

Након тога уследиле су бурне реакције српских званичника, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио му је – „путуј, Габријеле“.