Прочитај ми чланак

ПОЧЕО ЈЕ ВЕЛИКИ УСКРШЊИ ПОСТ! Ако одлучите да га поштујете, морате се придржавати

0

Најважнији, најдужи и најстрожији пост током године, Велики пост почиње данас. Током њега не одричемо се само хране, већ тај период треба провести у молитви, праштању и покајању

Веома је битно да се храна припрема на води, поготову средом и петком. Вино и уље дозвољено је само суботом и недељом. Ако неко осети слабост, и током других дана, сем средом и петком, и жели храну да припрема на уљу, то може да уради ако добије посебан благослов духовника или парохијског свештеника.

Прва три дана Великог петка се од давнина посте посебно строго, као и током Велике суботе која представља једину посну суботу током године.

Овај најстрожији пост током године има своје периоде, односно недеље посебног назива и посебних правила приликом уздржања.

Циљ овог поста јесте да највећи хришћански празник Васкрс дочекамо у миру и тишини.

Правила током поста

Прве и последње недеље Часног поста јела се припремају искључиво на води, али увек треба имати на уму да пост није само одрицање од јаке и масне хране, већ је и уздржавање од рђавих мисли, показвање милосрђа, праштање. У посту дух треба да се уздигне над телом и то је једини и прави начин на који се хришћани припремају за обележавање и прославу Ускрса.