Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕНО СУПЕРТАЈНО КИНЕСКО ОРУЖЈЕ: Дао им га је Слободан Милошевић! (ВИДЕО)

0

Верујемо да су Кинези искористили те материјале да би стекли увид у тајну стеалтх технологију и онда их направили – рекао је генерал

Ако сте се некад запитали шта се десило са олупином супертајног америчког авиона „Ф-117“ које је оборила југословенска ПВО 1999. године, ових дана се појавио одговор: годину раније него што се предвиђало, НР Кина уврстила је у пуни борбени арсенал својих оружаних снага невидљиви борбени авион Ј-20.

Кинеска агенција Синхуа наводи да кинеска војска још увијек ради на тренинзима пилота, али Кина сада дефинитивно има у својим редовима борбени авион са „невидљивом“ технологијом пете генерације.

Пета генерација значи да је оваква летелица „невидљива“ за радаре чак и при надзвучним брзинама и опремљена пројектилима, те да располаже најмодернијим компјутерским системима, сензорима и електроником, пише Еxпресс.хр. Овим кораком Кина стаје раме уз раме са САД, који је први развио стеалтх технологију и који данас у свом зракопловству има Ф-22 Раптора, и Русијом која располаже својим Сухој Т-50-цама.

Оно по чему је кинески Ј-20 посебан јест то да је у историју ушао по низу у најмању руку индиција да је НР Кина до стеалтх технологије дошла током НАТО бомбардовања Србије, тада под режимом Слободана Милошевића, када је ПВО југословенске војске срушила амерички невидљиви авион Ф-117 Нигхтхаwк.

Да би потом, наводно, Милошевићев режим помогао Кини да се дочепа делова обореног авиона опремљеног најмодернијом технологијом, што је НР Кини, опет наводно, омогућило да обрнутим инжењерингом развију властиту стеалтх технологију.

Подсетимо, ПВО је у Србији 27. марта 1999. оборила један Ф-117. Пилот се на време катапултирао, сигурно се приземљио, а потом су га америчке снаге сигурно и спасиле и извукле из Србије.

Пентагон и данас сматра да је до рушења Ф-117 дошло „комбинацијом лукавих тактика, нешто среће и совјетског ПВО система СА-3“.

Те године је Кина објавила и да је развила прототип свог невидљивог ратног авиона и те године први војни стручњак који је јавно изјавио да је Пекинг до тога дошао захваљујући томе што се 1999. дочепао остатака обореног америчког авиона, био је – хрватски адмирал Давор Домазет Лошо.

– У то време, према нашим обавештајним подацима, кинески агенти су ишли по тој области и куповали делове авиона од локалних пољопривредника. Вјерујемо да су Кинези искористили те материјале да би стекли увид у тајну стеалтх технологију и онда их направили – рекао је Домазет Лошо 2011. за АП.

Није прошло дуго, Пентагон је – својим неформалним каналима – објавио да „сумња да је Кина успела да извуче стеалтх технологију“ из олупине Ф-117 из 1999. Од 2011. и сам Пекинг наводи да је у Ј-20 уграђена искључиво кинеска технологија и искључиво плод истраживања кинеских научника. Неке ствари, међутим, вриште да је врло могуће да Кина није стајала скрштених руку 1999. док је НАТО ударао по циљевима по Србији. Кључан тренутак за сумњу да се догађало нешто посебно било је НАТО-ово бомбардовање Амбасаде НР Кине у Београду.

Гуардиан је већ у јесен 1999. објавио чланак који су потписала три његова реномирана новинара, у којем је изричито тврдио: „НАТО је Кинезе бомбардовао намерно.“

Тамо је стајало да се НАТО на то одлучио након што су три његове базе утврдиле на темељу праћења радио сигнала да је кинеска амбасада војсци тадашње СР Југославије служила као мјесто преко којега се одвијала главна комуникацијска активност војске и државног врха.

Према Пентагону, то је утврђено из база у Напуљу, Македонији и Бриселу. До тога је дошло, тврдили су, након што су амерички авиони бомбардовали Милошевићеву резиденцију у Београду и попратну инфраструктуру. Сва комуникација утихнула је на 24 сата, да би се одједном опет појавила. Овај пут ин кинеске амбасаде.

Кад се бомбародвање амбасаде догодило, кинески председник Ђанг Цемин је полудео од гнева. Бил Клинтон и директор ЦИА Џорџ Тенет тада су објавили да је то била грешка, а амерички министар обране Вилијам Коен рекао је: „Један од наших авиона напао је погрешно јер је упуте о бомбардирању добио на темељу застарелих карата.“

И мало ко им је веровао. Посебно не Гуардиан, чији је извор рекао да је „прича о застарелим картама проклета лаж“.

У новинарским круговима причало се да није случајно то што је, како се тврдило, кинеска амбасада у рекордном року након рушења Ф-117, прикупила крхотине тог авиона, да би убрзо потом претрпела директни НАТО-ов удар.

Тада се наводило и то да су Кинези, који су иначе традиционално крајње конзервативни да би се мешали у било који рат по свијету, Милошевићу одлучили директно да помогну искључиво зато што им је овај омогућио да се дочепају највећег дела срушеног Ф-117. Као и то да та олупина треба Пекингу за развој властитог стеалтх бомбардера.

Наредних 12 година ова тема се вртела само на Балкану. А онда је 2011. Пекинг објавио да има свој авион, а западни медији су почели да износе све оно о чему се на подручју бивше Југославије причало чак и уз кафу.

Тада директор Музеја ваздухопловства у Београду није објаснио зашто његов музеј од тог Ф-117 има само куполу, седиште којим се пилот катапултирао, пилотову кацигу и радио.

Необично, с обзиром на то да је била реч о најспектакуларнијем војном успеху тадашње Југославије плус још и СФР Југославије, све тамо од Другог свјетског рата.

– Не знам шта се догодило с остатком авиона. Пуно делегација нас је посетило протеклих година, укључујући Кинезе, Русе и Американце, али нико није показао никакав интерес за било који део млазњака – рекао је директор Неw Yорк Посту 2011.

Војни саветник Зоран Кусовац рекао је да је уништени Ф-117 био апсолутно на врху листе жеља Руса и Кинеза. Иначе, и Руси су 2010. лансирали свој прототип Сухој Т-50.

Плус, кинески научници су познати као врло вешти у обрнутом инжењерингу, Запад им је често предбацивао врло агресивну индустријску шпијунажу и за слагање целе приче недостајало је још само…

Онда се појавила и оцена Александера Нила, који је тада водио програм за Азију Роyал Унитед Сервицес Институте: Све то значи да су Срби и Кинези делили своје обавештајне податке. Врло је вероватно да су делили и технологију коју су реконструисали из тог Ф-117 и врло је уверљиво да су делови тог авиона завршили у Кини – рекао је он.