Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ: И САД се мешају у изборе у иностранству – рушили су Милошевића

0

Русија није једина која се меша у изборе, то исто раде и Сједињене Америчке Државе, пише данас „Њујорк тајмс“

Милиони летака, постера и налепница да се порази противник у Србији, торбе пуне новца у римском хотелу за подршку одређеним италијанским кандидатима, скандалозно цурење информација страним новинарима на изборима у Никарагви, само је мали део историје мешања САД у изборе у иностранству.

На изборима у Србији 2000. године, САД су успешно финансирале настојања да се порази тадашњи председник Слободан Милошевић, обезбедивши политичке саветнике и милионе налепница са симболом опозиције – стегнутом песницом и натписима „Он је готов“ штампаним на 80 тона лепљивог папира и испорученог од произвођача из Вашингтона, навео је амерички лист.

Србија, Италија, Ирак, Авганистан, Никарагва, Русија, само су неке од земаља у којима су током изборног процеса „интервенисале“ САД, навео је „Њујорк тајмс“.

Историчар и кустос Међународног шпијунског музеја у Вашингтону Винс Хјутон, који је некад служио као војник на Балкану и тесно сарађивао са обавештајним агенцијама, рекао је да је видео америчке интервенције свуда по свету.

– Јасно смо ставили до знања да немамо намеру да Милошевића оставимо на власти – рекао је Хјутон.

Амерички обавештајни шефови су прошле седмице упозорили обавештајни комитет у Сенату да се Русија спрема за поновно мешање у америчке средњорочне изборе 2018. године, на исти начин као и 2016. године, користећи хаковање, цурење информација, манипулисање друштвеним медијима и другим методама.

Већина Американаца је шокирана таквим нападима на амерички политички систем, али ветерани обавештајци и они који су учили о тајним операцијама имају другачије виђење.

– Ако бисте упитали неког обавештајца, да ли су Руси прекршили правила или урадили нешто лоше, одговор је – не, нису – рекао је пензионисани ЦИА обавештајац Стивен Хол.

САД „апсолутно“ спроводе такве операције утицања на изборе, рекао је Хол и додао да очекује да ће са таквом праксом и да настави.