Прочитај ми чланак

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ О ДРЕВНОМ ГРАДУ за који нико није знао (ВИДЕО)

0

"Изгубјени“ мексички град који су изградили ривали древних Астека имао је готово једнак број грађевина као Менхетн и био је дом 100.000 људи, показало је ново истраживање.

Распрострањени урбани центар Ангамуко био је део империје Тараски, индијског народа настањеног на високом вулканском платоу на северу мексичке државе Мичоакан.

У питању је велика цивилизација са почетка 16. века, пре него што су стигли Европљани изазивајући пустош ратовима и болестима. На одређеном подручју још увек живе потомци споменуте цивилизације.

Град је откривен Лидар системом. Уз помоћ ласера из ваздуха успели су да склопе 3Д мапу града близу данашње Морелије у држави Мичоакан.

Истраживање је показало да је реч о граду површине преко 16 квадратних километара који чине пирамиде, храмови, путеви и тргови.

„Сама помисао на то да је овај град постојао у срцу Мексика све ово време, да то нико није знао, је невероватна“, истиче аргеолог Крис Фишер.

Фишер је на основу направљене мапе проценио да је град настањивало 100.000 људи између 100. и 1.350. године.

„То је огромно подручје са много људи и много грађевина. Ако употребите математику, говоримо о 40.000 темеља, што је готово исти број зграда на Менхетну.“

Археолози су град пронашли 2007. године, покушали су да га истраже на традиционалан начин, али су схватили да ће им у истраживању проћи 10 година.

Истраживачи су затим употребили Лидар технику која им је помогла у откривању детаља.

Ова техника помогла је археолозима да почетком фебруара открију изгубљени мајански град у џунгли региона Петер у Гватемали.