Прочитај ми чланак

НАТО ОПЕТ ПРЕТИ – хоће да се шире опет на Исток

0

У немачком граду Минхену у недељу завршена Међународна конференција о безбедности. Лавров: Алијанса се шири према истоку

АКУТНА опасност од рата биће једна од главних карактеристика ове године, упозорено је на тродневној међународној конференцији о безбедности која је у недељу завршена у немачком граду Минхену. Не спорећи да се свет суочава с бројним изазовима и претњама великих сукоба у различитим регионима, немачки државни ТВ канал Це-Де-Еф, међутим, констатује да стратегија заплашивања, којој политичари одавно прибегавају није изостала ни на овом скупу.

© REUTERS/ Christian Hartmann

Медији у земљи домаћина узели су на нишан још актуелног шефа немачке дипломатије Зигмара Габријела који је, по њима, протекла три дана био предводник „стратегије застрашивања“. Они констатују да је Габријел свакако одржао упечатљив говор, али да га је посветио мање учесницима минхенског скупа, а много више својој странци, Социјалдемократској партији Немачке, којој поручује: „Имајте ме у виду приликом формирања владе, ја све ово најбоље знам!“

Далеко убедљивији и изнад свега реалнији, био је, општа је оцена, његов руски колега Сергеј Лавров који је упозорио да се „НАТО шири према истоку“.

– Постављање америчких противракетних система одбране на територији Европе нарушава стратешку стабилност – указао је Лавров. – Упркос обећањима која су нам дата, војне формације НАТО јачају недалеко од наших граница, а поставља се и војна инфраструктура Алијансе. Међународна пропаганда свом снагом ствара непријатељски став према Русији у јавности на Западу. Руководства у многим државама су изгледа прихватила ново правило политичке коректности, на основу којег о једној држави или причају лоше, или не причају уопште – нагласио је Лавров.

Он сматра да би Русија и ЕУ требало да искористе потенцијал за сарадњу на територији Европе и Евроазије, „да бисмо створили заједнички простор мира, једнакости и недељиве сигурности, као и простор међусобне економске сарадње Атлантика и Пацифика“.

На овом састанку челника из 80 земаља, британска премијерка Тереза Меј, предложила је нови споразум о сигурности с ЕУ и истакла да ће „и пошто напусти Унију, Лондон и даље штитити Еуропу“. Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер сматра да после брегзита треба задржати сигурносни мост, али да то не треба мешати с другим питањима“.

Бивши амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да је „апсолутно кључно постарати се да нуклеарни споразум светских сила са Ираном преживи“. Амерички председник Доналд Трамп, који је дубоко скептичан по питању споразума из 2015. године, поменуо је недавно да га можда неће поново верификовати у мају. Кери, један од водећих преговарача у том споразуму, истакао је у Минхену да „је такав Трампов приступ неодржив“.

СВАЂА

НА конференцији је избила и свађа између немачког посланика турског порекла Џема Оздемира и турске делегације, после које је Оздемиру додељена полицијска пратња. Оздемир је новинарима по повратку у Берлин рекао да су га телохранитељи турске делегације „нервозно гледали“ и упирали прстом у њега. „Полиција ми је рекла да постоји проблем са турским обезбеђењем, да су казали да сам терориста“, навео је Оздемир.