Прочитај ми чланак

ИНЦЕСТ У НЕМАЊИЋИМА: Аутори оспораване серије на јавном сервису опет шокирају

0

Узор „Игра престола“: Већ у првим епизодама гледаоци ће моћи да виде љубавне сцене између Стефана Првовенчаног и његове сестре Рашке, што је поново покренуло бурне реакције.

Најскупља српска ТВ серија свих времена „Немањићи – рађање краљевине“, која је претрпела бројне критике на самом почетку, након емитовања пилот-епизоде имала је синоћ премијеру на РТС. Критике и полемисање не престају, многи је хвале, а многи и даље траже пропусте. Нова тема расправе је инцест, који је, како многи тврде, уметнут у сценарио у жељи да се Немањићи пореде с хит серијом „Игра престола“, где је то уобичајено.

Наиме, у епизодама које следе гледаоци ће моћи да виде љубавне сцене између младог Стефана Првовенчаног и његове усвојене сестре Рашке. Младе љубавнике играју Милош Ђуровић и Јована Гавриловић, а мајка Ана своју усвојену ћерку покушава да одврати од брата.

– Човек ког волиш никад неће моћи да буде твој – каже Дубравка Мијатовић као принцеза Ана.
Бројне женидбе

Лик Рашке убачен је у серију вољом сценаристе Гордана Михића, јер не постоје писани докази о њеном постојању.

– Рецимо, за Стефана Првовенчаног се каже да се три пута женио и да се не зна име те треће, непознате жене. Ја сам од ње створио Рашку, коју је безмерно волео, али је морао да се с њом растане да би се оженио Аном Дандоло кад му је запретило са свих страна. Морао је да се браком веже за Венецију да би добио помоћ. Он је тражио круну 20 година, као и да га венча папа. Тек је те године кад се оженио Аном добио круну од папе – објашњава Михић начин на који је писао сценарио.

Рашку, сестру Стефанову, о чијој личности се у историји мало зна, тумаче у младости Јована, а у зрелом добу Нада Шаргин, која је на почетку снимања серије изјавила да је улога показала да су сестре биле велика подршка владарима, нарочито психолошки и духовно.

Друго време

– И мада је Стојан Новаковић рекао да би неких ствари требало да се стидимо, можда се човек може стидети из данашње перспективе. Али у оном времену, кад сте сами и окружени бројним непријатељима, правите савезнике тамо где их у нормалном животу никад не бисте правили. То се решавало женидбама. Код нас, као и у целој Европи тога времена, сви су бракови били политички – испричао је Михић и нагласио да код Немањића има још неколико озбиљних љубавних прича.

Контроверзе династије
КРАЉ МИЛУТИН СЕ ОЖЕНИО ПЕТОГОДИШЊОМ СИМОНИДОМ

За историју лозе Немањића везују су многе контроверзе. Тако је познато и да је краљ Милутин са својих 45 година за пету жену одабрао петогодишњу ћерку византијског цара – Симониду.

Претходно је за другу жену узео сестру своје снаје, Драгутинове жене, коју је завео још док је била монахиња.