Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НАЈАВИО ПРЕДАЈУ: Компромис са Албанцима од животног интереса за Србију

0

Ми се не боримо против Приштине и њихових политичких представника, али се против нас бори Приштина и заједно са Приштином и Вашингтон и Лондон, свуда у свету, на сваком месту, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић изјавио је да је компромис са Албанцима од животног интереса за Србију и српски народ. Компромис, а не препуштање, истакао је Вучић, после разговора са студентима Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици.

Председник Србије је рекао да је позиција Србије веома тешка.

„Србија у политичкој арени тешко издржава борбу са великим силама. Ми се не боримо против Приштине и њихових политичких представника. Али се против нас бори Приштина и заједно с Приштином и Вашингтон и Лондон, свуда у свету, на сваком месту“, рекао је српски председник.

Објаснио је да они врше директне притиске на земље да не повлаче признање косовске независности, и на земље које то још нису учиниле – да је признају.

Наше, додао је Вучић, није да се дуримо, нити да покушавамо да добијемо битке које не можемо да добијемо, али, каже, борићемо се ми још, политичким средствима, наравно.

Указао је да низ случајева повлачења признања говори о томе да тај процес свакако није једностран, као што га представљају.

Приметио је да се у разговору са студентима са КиМ уверио да они разумеју да морамо да покушамо да постигнемо компромис са Албанцима, а да они који се томе противе не схватају да тиме губимо сви ми, и Србија и Срби, јер нас тешко да ће бити више на Косову и Метохији.

„Ти што се бусају у груди једном у три године оду на Газиместан, а наш народ мора да живи на Косову, да иде свакодневно између Клине и Истока…“, рекао је Вучић.

Истакао је да државни врх и он трпе притиске јер им је то и посао, да воде државу, упркос свему, али да се мора разумети да је компромисе у виталном интересу и Србије и српског народа.

Председник Вучић је подсетио и да је на примеру самопроглашења независности Косова погажено међународно јавно право и сви правни принципи како би Србији бруталном силом био одузет део територије.

Како је рекао, велике силе које су признале ту независност и које су у том послу учествовале имају проблем, а то је да су Албанци имали своју матичну државу што је огромна разлика, а тиме је утолико већа грешка Србије због начина на који је поставила својевремено питање косовске независности онако како га је подсетила пред Међународним судом правде.

Вучић: Наш највећи проблем – 99 становника мање дневно

Председник Александар Вучић указао је да је највећи проблем Србије то што сваког дана има 99 становника мање.
„Немамо проблем са финансијама, са фискалном консолидацијом, као ни са разним глупостима које слушамо сваки дан, већ имамо 99 људи мање у нашој Србији“ рекао еј Вучић новинарима.

Као други кључни проблем навео је то што смо склони да гледамо само да преживимо до сутра, а не да размишљамо шта ће бти за 10, 20, 30 година…