УКРАЈИНА: Неонацисти напали зграде руских банака и културног центра у Кијеву…

33

Припадници неонацистичке групе „Организација украјинских националиста“ (забрањена у Русији) разбили су прозоре и оштетили врата зграде Росотрудничества (Руски центар науке и културе) у Кијеву. Они су на прозоре бацали металне предмете, јаја и камење.

Након што су поразбијали прозоре, неонацисти су почели да разбијају филијалу „Алфа банке“ која се налази у близини, али су их припадници специјалних снага полиције спречили у томе. Гомила националиста, како је рекао један од њихових лидера, окупила се у улици недалеко од канцеларије „Збербанке“ и Руског центра. Њихов лидер је позвао „све да се држе заједно како би спречили хапшења“. 
 

​На путу ка Руском центру науке и културе, националисти су, узвикујући антируске пароле, разбијали прозоре канцеларије руске „Збербанке“, стотинак метара од Центра. Након тога су запалили руску заставу.

Након напада радикала, украјинска полиција раскинула је споразум о заштити канцеларије Росотрудничества у Кијеву, јавио је украјински портал „Страна“позивајући се на званично писмо Росотрудничества. Документ је објављен на Фејсбук страници блогера Ивана Славинског.

 „У вези са околностима, због више силе, обавештавамо вас о прекиду споразума о заштити ваше организације у Борисоглебској улици 2 од 21 час, 17. фебруара“, наводи се у писму упућеном директору представништва Росотрудничество у Кијеву Константину Воробјову.

„Иницијатори и извршиоци овог варварског чина од раније су познати полицији. Полиција није предузимала никакве мере, нико није приведен… Обратићемо се полицији и тражићемо да се прекину ове екстремистичке акције. Нико није повређен“, изјавио је за Спутњик директор Центра Константин Воробјов.