Прочитај ми чланак

ПЛЕНКОВИЋ: Хрватска да буде вођа комшијама са Балкана на путу ка ЕУ

0

"Желим стабилну Хрватску која промовише европске вредности. Желим да је уведем у ужи круг у којем би нас позиционирали као разумну, проевропску владу", рекао је за Политико хрватски премијер Андреј Пленковић, који је додао и да његова земља жели да се придружи зони Шенгена до 2020, а еврозони нешто касније.

Аутор Флориан Едер у свом тексту за Пленковића каже да је „шармантни премијер“ и подсећа да је сада на Загребу највећи део притиска око решавања граничног спора са Словенијом, након што је Хрватска одбила да спроведе арбитражну пресуду.

У опширном тексту Политико подсећа и да је Пленковић раније овог месеца посетио Стразбур. Међутим, наводи се и да иако је говором на пет различитих језика можда импресионирао бивше колеге, председник ЕК рекао је да више ниједна земља неће постати чланица ЕУ док не реши такве проблеме.

Тај услов је сада уписан и у стратегију ЕУ за Западни Балкан, што ће највише осетити хрватске суседне земље које се за своје чланство тек боре.

У Бриселу је Пленковић дао до знања да Хрватску види у улози вође у процесима тих земаља, с обзиром на сопствено свеже искуство, а „посебно јер је као већина тих земаља које желе постати чланице и Хрватска стекла независност распадом Југославије након ратова 90-их“.

– Хрватска и даље има свеже знање о целом процесу. Са суседима делимо искуство које смо стекли кроз реформе, техничко искуство, усклађивање законодавства и изградњу институција – рекао је Пленковић.

И док је та понуда Комисији која Западни Балкан полако враћа у фокус добродошла, један званичник је рекао да сматра да би Пленковић требало да буде пример за друге – и то најпре начином на који ће решити проблеме са суседима.

Политико наводи и да не само да има гранични проблем са Словенијом, Хрватска се не слаже ни око свега са Србијом. Пленковић је дао до знања да Загреб и даље решава неке изазове и после више од десет година након „завршетка рата с Београдом“, наводи Политико, а осим граница ту су и проблем несталих, враћање културних добара и питање ратне одштете.

Пленковићева порука за ЕУ по питању Словеније је пак била да се не мешају, него да пусте две земље да нађу решење, што свакако није став Словеније која инсистира на примени арбитражне пресуде, Јутарњи лист.

Премијер жели и још један мандат, јер би волео да води владу која у Хрватску уводи евро, што ће рећи, до 2024. године.