Прочитај ми чланак

НАШ ПАСОШ ДОБИЛО 2.200 странаца

0

Српско држављанство, сем људи из бивших Ју-република, све чешће траже и грађани Азије и западне Европе. Мотиви: брак, посао, школовање. За исправу неопходно пребивалиште у нашој земљи од три године

У ПОСЛЕДЊИХ пет година је близу 2.200 људи тражило пасош Републике Србије, што је готово за трећину више у односу на период до 2013. године. Иако у Министарству унутрашњих послова кажу да не воде евиденцију о броју поднетих захтева за стицање држављанства по националности, српску путну исправу, поред грађана из бивших република СФРЈ, највише траже странци из Азије, западне Европе…

Странци узимају српско држављанство углавном због бракова с “нашима”, али нису ретки ни они који то раде због школовања или посла.

– Законом о држављанству Републике Србије предвиђено је да се држављанство наше земље стиже пореклом, рођењем, пријемом и по међународним уговорима – наводе у МУП.

Да би један странац постао наш сународник, потребно је да буде пунолетан и пословно способан. Осим тога, пре подношења захтева мора да има најмање три године пријављено пребивалиште на територији Србије, отпуст из страног држављанства, као и потписану изјаву да Републику Србију сматра својом државом. На “црвену књижицу” се чека између 30 и 60 дана.

– О захтеву за издавање путне исправе надлежни орган је дужан да се изјасни у року од 30 дана од дана подношења захтева, односно 60 дана ако је захтев поднет преко дипломатског или конзуларног представништва Републике Србије – кажу у МУП.

 

У РС 5.000 ИСПРАВА

ВЕЛИКА
заинтересованост за држављанство и пасоше Србије влада у Републици Српској. Тамо је од 2014. године, откад траје издавање српске путне исправе у Генералном конзулату у Бањалуци, испоручено око 5.000 пасоша.

Пасош се издаје у периоду од два до три дана када је у питању Београд, и до седам дана у унутрашњости. Ипак, многи познати странци су добили српско држављанство по скраћеном поступку, јер имају одређен економски, културни, спортски или научни значај за Републику Србију. У таквим случајевима, уместо МУП, одлучује српска влада.

 

У поређењу с прописима за пријем у држављанство других земаља, српски спадају у либералније. На ранг-листи пасоша, урађеној према броју земаља у које власник може да иде без визе, Србија је заузела 41. место у свету, јер исправа омогућава слободан одлазак у 119 земаља, резултати су “Хенли паспорт индекса” за 2018. годину.

Британски глумац Рејф Фајнс се од септембра дичи српским пасошем, јер је, како је тада изјавила премијерка Ана Брнабић, својим ангажманом у свету на најлепши могући начин промовисао нашу земљу, културу и људе. Пре Фајнса, држављанство Србије су добили прослављени холивудски глумац Стивен Сигал, балетски играч Сергеј Полуњин, фудбалер Габријел Клеверсон Кордова Клео, бивши кошаркаши Црвене звезде Демаркус Нелсон и Чарлс Денкинс, као и руски џудиста Алексеј Нефедов.
Прочитајте још: Рејф Фајнс постао Србин

Да се поступак добијања исправа не одвија тако брзо, чак и кад су познати у питању, показују примери Арноа Гујона и покојног редитеља Тимотија Џона Бајфорда. Француски хуманитарац Гујон је чекао више од деценије на српско држављанство, иако је десет година имао организацију “Солидарност за Косово” и жену Српкињу. Бајфорд, редитељ култних дечјих емисија “Невен” и “Полетарац” и један од оснивача програма за најмлађе на РТС, на пасош Србије је чекао 33 године, иако је све време живео у Београду, са супругом Српкињом и децом.

Бившој српској снахи, познатој манекенки Адријани Лими, пред камерама су обећали српски пасош и држављанство. Међутим, путну исправу са српским грбом лепа Лима никад није добила јер је развод од кошаркаша Марка Јарића био бржи од наше администрације.

МЕШАЊЕ ПОЈМОВА

ОД 1. октобра у домаћу путну исправу се уместо “српско” у рубрику држављанства уписује “држављанство Републике Србије”.

Ову промену тражила је Странка за Санџак, која је инсистирала на томе да се придевом “српско” крше права мањинских народа у Србији. Многи грађани, међутим, кажу да се овде ради о мешању појмова држављанства и нације:

– У Србији се, као и у Италији, Француској, Немачкој…, држављанство назива српско, француско, немачко. То се односи и на Рејфа Фајнса или Клеа, али то не значи да су они сада Срби а не Енглез и Бразилац.