Прочитај ми чланак

ДР ШКОБАЉ, ДР ПЕТРОВИЋ: Србија и народ Србије ускоро буквално банкротирају

0

Економија Србије је скрајнута тема у медијима, углавном се ради о штурим информацијама, или једностраним изношењем виђења о „сталном напретку“ појединих министара, људи из власти и њима по неког блиског стручњака, који би објашњавали ширем јавном мњењу да су „реформе одличне“ и да као што каже председник „одлично нам иде“. О дебатним емисијама на електронским медијима, где би било који стручњак ван естабилишмента полемисао или макар износио своје мишљење, нема ни говора. Заправо већина стручњака за економију и финансије не подржавају постојећи неолиберални и неомонетаристички концепт власти, који у тако огољеној форми је напуштен у свету, а примењују га само земље протекторати и колоније, лишене суверене власти и то са катастрофалним последицама за привреду и популацију земље.

Слично је у Србији где катастрофални модел доводи до распродаје свих привредних ресурса које су генерације стварале (фабрике, инфраструктурни објекти) и који би требало да буду неотуђиви део власништва те земље и државе (рудници, обрадиво земљиште, извори воде, бање и др.). Редован професор Универзитета, стручњак за енергетику проф. др Драган Шкобаљ и Научни саветник др Драган Петровић, одржали су трибину на тему стања економије у Србији и изнели алтернативни концепт који би требало применити и супротставити постојећој неомонетаристичкој и неолибералној концепцији. Трибину је снимио Српски колектив, један од ретких слободних медија у Србији.

На трибини су наведене економске и привредне, финансијксе мере које би могле опоравити привреду, помоћи да се не сатире становништво Србије у економско-социјалној равни, спречи даље задуживање и распродаја преосталих ресурса. Такође споменуте су и конкретне опасности које прете Србима у демографској равни, јер се смањује становништво негативним прираштајем и исељавањем, између осталог и као последица промашене економске политике, одуства њене социјалне димензије и демографске политике, а реадмисија Рома и таласи миграната са Блиског истока озбиљно могу изменити структуру популације и у средњем року. Паралелно са геополитичким изазовима и неспособношћу и подобношћу новом светском поретку власти и владајућих структура у земљи, одељавањем стручно научне заједнице притисцима и блокадом медија од јавности, те је потребно освешћивање становништва и враћање стратешких питања земље у јавно мњење и демократско одлучивање. За оне који нису упознати са основама промашености постојећег неолибералног макроекономског модела, тако хваљеног у јавности од власти, довољна је и ова трибина која приближује грађанима суштину неопходне промене постојећег економско-социјалног модела.