Прочитај ми чланак

АНА НЕМАЊИЋ – супруга и мајка најпознатијих Срба, а о њој се тако мало зна

0

Ана Немањић, у монаштву Анастасија, била је жена Стефана Немање и мајка Вукана, Стефана и Растка.

Супруг јој је био Немања, велики жупан, родоначелник лозе Немањића. Синове Вукана, Стефана и Растка учила је књизи и вери. Замонашила се истог дана кад се круне одрекао и у манастир ступио њен муж Немања. У манастиру њено име је било Анастасија.

Историјски извори о мајци Светог Саве врло су оскудни. Иако је то жена која је нашој историји и култури средњега века подарила најзнаменитију личност и нашој православној цркви највећег народног светитеља, о њој се мало писало и врло мало певало.

Занимљиво је да су њени синови Стефан Првовенчани и Свети Сава, пишући прилично опширне биографије њиховог оца Немање, мајку споменули само узгред. Забележили су о њој оно што се у средњем веку од жене, па била она и владаочева, очекивало и тражило: добра супруга, нежна мати, побожна и милосрдна госпођа. Разлог овоме треба потражити у ондашњем погледу на жену, али и у томе што су наши средњовековни писци махом били монаси, чију пажњу је жена могла привући само ако се одрекла света, тј. ако се замонашила.

Историчари су се бавили и питањем порекла Ане, мајке Светог Саве. Њихов труд, услед недостатка извора, заснива се само на претпоставкама, тако да се и даље нагађа о њеном пореклу. Већина истраживача, ипак, сматра да је Ана византијског порекла. Једна од претпоставки је да је брак Ане и Немање део ширег политичко-војног споразума Византије и Рашке.

Пошто ове хипотезе нису поткрепљене историјским изворима, није познато њено порекло, где се Ана родила, како је провела младост, када и како се удала и када је умрла.

На ова питања, историчари још нису дали поуздане одговоре.