Прочитај ми чланак

ЗАБРАЊЕН СПОТ ВУЧИЋЕВЕ ЛИСТЕ због слике Ђиласа и Шапића

0

На захтев РТС, електронски медији више не смеју да емитују „градоначелника“. Одлуку о забрани РЕМ донео на ванредној седници. Споран портрет Ђиласа и Шапића.

После само једног дана емитовања, спот „Градоначелник“ изборне листе „Александар Вучић – Зато што волим Београд“ је забрањен. Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) одлучило је јуче, на ванредној седници, да стопира емитовање спота, јер се у њему појављују носиоци друге две листе – Александар Шапић и Драган Ђилас, а да претходно није прибављена њихова сагласност.

Захтев РЕМ-у да се испита регуларност предизборног видео-материјала поднела је Радио-телевизија Србије.

– Савет Регулаторног тела за електронске медије је, на основу Извештаја Службе за надзор и анализу, донео Одлуку да подносиоцу пријаве ЈМУ РТС и свим другим пружаоцима медијских услуга наложи да хитно обуставе емитовање ове предизборне огласне поруке која садржи записе ликова кандидата других изборних листа, без претходно прибављене њихове сагласности – наведено је у саопштењу овог регулаторног тела. – У случају непоштовања одлуке Савета РЕМ-а, биће покренути поступци изрицања мера предвиђених Законом о електронским медијима.

Спорни спот емитован је у „Жикиној шареници“ на РТС, у блоку политичких огласних порука. У три кадра се појављује слика Драгана Ђиласа и Александра Шапића. Из РЕМ-а објашњавају да се, према Закону о оглашавању, нечије лице може објавити једино уз пристанак те особе. Приказивањем овог спота, без сагласности свих који у њему учествују, телевизије крше закон те, поручују из РЕМ-а, треба хитно да обуставе емитовање спота.

У споту који више неће моћи да се види на телевизијама приказано је виђење аутора како би изгледала градска управа ако би на њено чело дошао неки од кандидата опозиције. Изнад радног стола градоначелника налази се урамљена слика са портретима Ђиласа и Шапића, због чега је овај медијски садржај забрањен.

Уочи прошлогодишњих председничких избора био је забрањен спот тада кандидата за председника Србије Александра Вучића, због спорног скандирања „Вучићу, педеру“. Кршење закона у том Вучићевом споту тада су пријавиле невладине организације које се баве правима и заштитом ЛГБТ популације. СНС је тада оценио забрану спота скандалозном, али да ће је поштовати.

ЂИЛАС: НЕК СЕ ВРТИ СПОТ СНС

Носилац листе „Београд одлучује, људи побеђују“ Драган Ђилас обратио се писмом директору РТС Драгану Бујошевићу и поручио му да даје сагласност за емитовање спота листе „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ у којем се појављује његова слика.

Ђилас се обратио директору РТС због медијских написа да је од Регулаторног тела за електронске медије тражио мишљење да ли да емитује тај спот. Он је Бујошевићу поручио: – Када нисте нашли за сходно да ме заштите или ми бар омогућите да у истом времену на јавном сервису одговорим Александру Вучићу, молим вас да то не покушавате ни сада.

ПОГЛЕДАЈТЕ СПОТ КОЈИ ЈЕ ЗАБРАЊЕН: