Прочитај ми чланак

УПРКОС ПРИТИСЦИМА ЕУ, Бугарска одустала од ратификације Истанбулске конвенције

0

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да његова владајућа странка ГЕРБ неће наставити с ратификацијом Истанбулске конвенције због недостатка подршке политичких странака, укључујући и својих коалицијских партнера, наводи Ројтерс.

Пре неколико дана, Волен Сидеров, први човек Уједињених патриота, други члан владајуће коалиције, пре неколико дана је изјавио да ће – ако Борисов и ГЕРБ наставе с ратификацијом у парламенту – бити “потреса” у владајућој коалицији те да се онда превремени избори не могу искључити.

На премијера Борисова долазили су снажни притисци из Европске уније да ратификујеа Истанбулску конвенцију. Потпредсједник Комисије, Франс Тимерманс, боравио је 22. јануара (сијечња) у Бугарској и потицао је НА УСВАЈАЊЕ КонвенцијЕ, а Вера Јурова, повјереница за правосуђе, потрошаче и равноправност сполова, неформално је заговарала ратификацију у Софији, 26. сијечња. Повјереник за људска права Већа Европе, Нил Мужниекс, послао је 19. сијечња предсједнику бугарског парламента идентично (“копи-пејст”) писмо које је у 2017. послао хрватском премијеру Пленковићу, којим га наговара на ратификацију. Кампањи за ратификацију Истанбулске конвенције у Бугарској се придружио и УНИЦЕФ и амбасадорка Велике Британије, Ема Хопкинс.

Галуп је почетком фебруара (вељаче) спровео истраживање које је показало да се 58 посто Бугара противи ратификацији Истанбулске конвенције, док је подржава само 19 посто грађана, а 23 посто је неодлучно. До сличних података је дошла агенција Барометар Булгарија, према чијем је истраживању 63 посто грађана Бугарске против ратификације.

Канчо Стучев, социолог и предсједник Галуп-а у Бугарској, коментирисао је Галупово истраживање за ФОКУС Радио:

“Регистрировано је готово 60 посто људи који су против ратификације Конвенције. Значи, велика већина јавног мнијења има став да ће било који политичар који покуша да присилно наметне ову конвенцију у овој тренутној верзији брзо напусти политичку позорницу“, рекао је. Према Стучеву, Бугари нису против целог документа, већ против “три или четири фразе наметнуте на непоштен начин у овом документу”.

Против ратификације се изјаснио и предсједник Бугарске, Румен Радев, група бугарских академика и већина вјерских заједница – Православна и Католичка црква те Исламска заједница, али и Социјалистичка партија, највећа опозицијска странка у парламенту.

Бугарски премијер изјавио је да ће “усвојити Истанбулску конвенцију једино ако ће постојати консензус у бугарском друштву”.

А шта је Истанбулска конвенција и због чега је Бугарска Православна црква против ње прочитајте овде – Конвенција о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.