Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Београд губи време – независност Косова неповратан процес

0

Косовски председник Хашим Тачи сматра да Србија губи време блокирањем Косова, јер је косовска независност неповратан процес. Београду поручује да се усредсреди на своје послове и не бави се Косовом.

Свестан сам изазова које имамо у погледу консолидације међународног субјективитета Косова. Али уједно убеђен сам да ће Косово бити део Уједињених нација, Унеска, Интерпола и свих међународних механизама – казао је Тачи у интервјуу за Н1.

Тачи верује и да ће 2018. бити година историјског споразума између Београда и Приштине.

– Тај споразум ће довести до потпуне нормализације наших односа, а уједно и помирења наших народа. Мир између Косова и Србије значи мир за Западни Балкан. Мир је такође порука за европеизацију целог простора у којем живимо. Надам се да ће то бити споразум европских стандарда и модела – каже он.

Према Тачијевим речима, ЕУ сада мора да преузме активну, динамичну и водећу улогу, уз подршку САД.

– Прави је тренутак и за вођство у обе земље да дођу до споразума који је недостајао током последњих сто година и који ће отворити перспективу за будуће генерације – каже он.

Косовски председник тврди да постоји „добра воља“ у погледу оснивања Специјалног суда за злочине тзв. ОВК иако Косово на њега гледа као на историјску неправду.

– Због стратешке сарадње са САД, ЕУ и НАТО, Косово је основало овај суд. Али ми смо увек ценили овај суд као историјску неправду – каже Тачи.

Према његовим речима, тај суд је као када би се након Другог светског рата установио суд који би осуђивао Јевреје који су се борили против нацизма.

– Суд бити функционалан, али да морају да се расветљавају сви злочини почињени на Косову – закључио је он.