Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ Хрвати „разоружали“ Додика

0

Хрватска није допустила да обезбеђење председника Републике Српске унесе оружје у Хрватску, а Додику нису хтели да доделе ни полицијску пратњу!

Председник Републике Српске Милорад Додик није лепо дочекан у Хрватској, где је прошле седмице отпутовао у Горњокарловачку епархију како би се састао са епископом Герасимом.

Како преносе хрватски медији, велепосланство БиХ у Загребу послало је 12. фебруара обавештење хрватском Министарству спољних послова да Додик планира 14. фебруара да допутују у Гоњокарловачку епархију. У обавештењу је наведено да ће Додик у Хрватску ући на прелазу Стара Градишка и затражено да се о томе обавести МУП и да се Додику додели полицијска пратња. Међутим, уследио је „хладан туш“!

Наиме, Додику је прослеђен одговор да припадници његове пратње могу да уђу у Хрватску искључиво као цивили, односно без оружја, а да га након преласка границе хрватска полиција неће пратити јер нема статус штићене особе.

Упркос томе, Додик је посетио епархију и поручио да је у Карловац дошао да подржи Српску православну цркву и Епархију горњокарловачку у којој се слави крсна слава Светог Трифуна.

Додик је у среду након обиласка Саборног храма Светог оца Николаја Мирликијског и литургије, коју је служио епископ бихаћко-петровачки Сергије, посетио домаћина Герасима. Он, је за разлику од хрватских власти, Додика третирао као уваженог госта па му је поклонио икону Исуса Христа нагласивши да је она намењена државницима.

Из Епархије горњокарловачке су поручили да је Додикова посета била приватна и неслужбена и да због тога нису о истој обавестили јавност.

– С обзиром на то да је то била приватна посета, ми нисмо обавестили никог од медија, нисмо то сматрали потребним – изјавио је старешина храма Св. Николаја у Карловцу Дарко Дугоњић.