Прочитај ми чланак

КРАЈ СНА: Све више косовских Албанаца пати за „старим временима“!

0

Пре десет година, 17. фебруара, Косово је једногласно прогласило независност. Данас је у јужној српској покрајини све више оних који сматрају да им је било боље у Србији.

Новинар “Њујорк тајмса” Ендрју Теста, који је одатле извештавао током НАТО бомбардовања, посетио је поново Косово и у покушају да сазна како се тамо данас живи, добио интересантне одговоре.

Косово је, наиме, данас једина „земља“ у Европи без либерализације виза, што умногоме ограничава путовање са простора на којем је, према подацима Светске банке, чак 70 одсто становника млађе је од 35 година. Чак је и шиптарско-окупаторском премијеру Рамушу Харадинају недавно одбијена виза за Велику Британију, а пре тога из истог разлога није могао да посети ни САД.

Затворени у својеврсни гето, притиснути малим платама, незапосленошћу и привредом која стагнира, Косовари прву деценију од самопроглашења независности обележавају с резигнацијом.

„Кунем се Богом, да није свих оних који су положили своје животе за ово, рекао бих да се вратимо ономе што је било пре. Имали смо бољи живот и више могућности“, река је новинару “Њујорк тајмса” Ендрјуу Тести један Шиптар који је желио да остане анониман због страха да га не прогласе издајником.

На питање како се осећа поводом годишњице такозване независности, једна Шиптарка одговорила је једноставно:

„Па, не питај!“.

Теста констатује да су на Космету у међувремену попраљени путеви, као и да су никле огромне бензинске пумпе и тржни центри, али да је корупција проблем због којег све више Шиптара с носталгијом гледа на нека стара времена.