Прочитај ми чланак

БОШКО: Због коалиције са СНС, ДСС је одбио листу где су они, Двери, Стамат и ДЈБ

0

Са “Доста је било” делимо исти став по за нас два кључна национална и државна питања: и једни и други смо против уласка Србије у НАТО и против признања независног Косова.

Овако Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери, коментарише удруживање са ДЈБ на предстојећим београдским изборима, одговарајући на питање грађанина о “сарадњи Двери са прозападним странкама”, како је стајало у питању. Обрадовић је одговарао на питања читалаца са Фејсбук странице Данаса.

Грађане је највише интересовао баш предизборни договор који је ова странка направила са странком Саше Радуловића.

Зашто нису са ДСС?

На питање да ли Обрадовић сматра да ће му коалиција са ДЈБ одузети одређени број гласова и зашто није изашао на изборе са Стаматовићем, Тодоровићем и Самарџићем, он је одговорио:

“Наш предлог је био да на београдске изборе уједињено изађемо сви заједно који смо права опозиција овој власти: Двери, ДСС, ДЈБ, Стаматовић… И да на челу листе буде позната нестраначка личност (није желео да каже која). Уверен сам да би ово била најјача листа опозиције на београдским изборима.”

Обрадовић је додао да је “нажалост, ДСС одбио овај предлог Двери јер није био спреман да се одрекне коалиција са напредњацима у београдским општинама Врачар и Вождовац и низу других општина у Србији”.

“Сматрао сам да би и за ДСС ово био прави потез и да онда нико не би могао са сумња у њихов опозициони статус. И даље не могу да разумем зашто нису прихватили овај предлог”, каже лидер Двери.

Парада поноса

Обрадовић је коментарисао и да ли ће, ако Двери освоје довољан број гласова и буду у могућности да одлучују, у 2018. години у Београду бити одржана “Парада поноса”, потенцијални камен спотицања између ДЈБ и Обрадовићевог покрета.

“Сви добро знају став Двери да ми сматрамо да промоција идеологије хомосексуализма вређа традиционалне породичне и религиозне вредности нашега друштва и да нема потребе провоцирати већинско становништво у Србији. Београдска власт не организује Параду, већ то ради Александар Вучић. Тако да то није питање за нас, али наш став свакако остаје непромењен док наши коалициони партнери из ДЈБ имају право на своје мишљење”, рекао је он.

“Нормално је да не мислимо сви исто по свим питањима и да без обзира на наше идеолошке и политичке разлике треба да водимо један нормалан диалог у нашем друштву”.

Председник Двери је рекао да би најгора опција била да “Вучић изгуби изборе, односно добије највише 45 одсто гласова заједно са свим својим сателитима и СПС и СРС, а да задржи власт зато што ће због расипања гласова испод цензуса са 45 одсто гласова, добити 65 одсто мандата”.

Медији у Србији

Обрадовић је коментарисао и стање у медијима у Србији.

“Медији се данас деле на Вучићеве и Ђиласове и опет нема места за праву опозицију”, рекао је он. “Не сећам се да је Драган Ђилас четири године било шта рекао против ове власти, а сада глуми највећег опозиционара. Сматрам да грађани пре треба да верују онима који су се за време Ђиласовог одсуствовања једини борили против Вучићеве власти”.

Лидер Двери одговорио је на питање у вези са каменом који је донео у Скупштину. Рекао је да није насилан човек по природи, као и да за 42 године живота никада није учествовао “у било чему противзаконитом па ни у физичким обрачунима и било каквом насиљу”. Ипак, додао, је “проблем су барабе, лопови и политички прелетачи који мисле да све могу да нас газе, малтретирају, краду и понижавају”.

Шта мисли о Љотићу?

Велики број грађана интересовало је и Обрадовићево подржавање Димитрија Љотића.

“Што се тиче Димитрија Љотића, нити сам историчар нити сам судија и препустио бих онима који су стручни да донесу свој суд о његовор историјској улози која је свакако контраверзна“, рекао је Обрадовић. “Поштујем Љотићев међуратни хришћански поглед на политику и антикомунизам јер је први, уз Милоша Црњанског, предвидео шта нам доноси комунистичка опасност”.

Први човек Двери још је рекао да су мале хидроелектране бизнис у коме су у Србији главни Вучићеви кумови. Најавио је и решавање кредита у швајцарских францима када “смене актуелну власт”. Обрадовић је рекао и да је руски језик уз енглески један од језика будућности. На питање о односу са некадашњим политичким партнером Владаном Глишићем, Обрадовић је рекао да је Глишић “отишао својим политичким путем и на изборе у Аранђеловцу излази са Вучићевим пријатељима Војиславом Шешељом и Драганом Јовановићем, председником општине Топола”.

Што се парола за подизање наталитета тиче, председник Двери рекао је да се “власт фолира и да појма нема о популационој и породичној полтиици”.

На констатацију једног грађанина “да ли је могуће да неко иоле образован, рођен у граду мозе бити десничар”, рекао је да он није десничар, већ Србин и патриота и да не жели да буде већи патриота од Американаца, Руса, Немаца или Јевреја, али неће да буде ни мањи.