Прочитај ми чланак

ВУЛИН: Није ухапшен официр, већ насилник

0

Београд -- Министар одбране Александар Вулин изјавио је поводом хапшења старешине Војске Србије због сукоба са активистима СНС да није реч о хапшењу официра.

Како наводи, ухапшен је “човек који је нападао друге људе па и једну жену”.

Осим тога, Вулин је рекао да осуђује свако насиље и да тај случај не говори ништа о Војсци Србије и да нема никакве везе са њом, већ говори о појединцу који је починио то дело.

„Дело које је апсолутно неприхватљиво и које апсолутно осуђујем“, рекао је Вулин.

Вулин је рекао да претходних дана није желео да се изјашњава о том случају, јер је чекао да се изјасне правосудни органи, али да сада жели да изрази противљење и осуду сваког насиља.

„Јако ми је занимљиво да се није огласило ниједно удружење које штити, рецимо, женска права, па да каже да је недопустиво да се пребије припадница слабијег пола и да се пребије зато што је припадник ове или оне политичке партије. Нажалост, у нашој земљи изгледа да ви прво питате ко је активиста које политичке партије, па се онда опредељујете да ли је то оправдано или није оправдано. Ни једно насиље не може да буде оправдано, не може да буде оправдано насиље над активистима Српске напредне странке, као што га никада нисмо правдали ни над неким другим“, навео је Вулин.

Војни синдикат Србије раније је саопштио да је ухапшен официр војске после инцидента с активистима Српске напредне странке који су од врата до врата са списковима ишли и прикупљали „сигурне гласове“. По њиховим наводима, официр ВС је тражио да активисти кажу одакле им подаци о његовој породици, после чега је дошло до вербалног инцидента после ког је ухапшен.

СНС је саопштило да је официр вређао и физички насрнуо на њихове омладинце током обављања страначких активности.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је рекао да припадник оружаних снага не сме да чини оно што није по правилу службе и кодексу части припадника војске.

„Ми штитимо грађане Србије, а никако не треба да будемо ти који угрожавају безбедност грађана на било који начин, без обзира о чему је реч, под условом да он није непосредно нападнут. Сваки припадник Војске, ако је непосредно нападнут, има право да се брани. Овај случај који смо имали сада ја не могу да правдам ни као начелник Генералштаба. Могу да правдам тај први део, када није хтео да се изјашњава и да било шта прихвати о томе, али све друго што је радио, а посебно агресивни приступ према њима, није у складу са правилима службе и наравно да ће бити предузете и мере дисциплинске одговорности“, рекао је он.

Диковић је истакао да је спреман да стане испред сваког војника, у сваком моменту, али то једноставно „није поступак који је достојан војника и то грађани од свог војника не очекују“.

Капетан Војске Србије М. В. (41), који је био ухапшен због напада на активисте СНС, саслушан је у Првом основном тужилаштву у Београду, након чега је пуштен.