Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Морамо да схватимо да Косово није цело наше, као што су нас учили!

0

Председник Александар Вучић је рекао да Срби неће прихватити независност Косова у замену за чланство у Европској унији. Десет година од једностраног проглашења независности јужне српске покрајине, Вучић каже да се све време такав избор ставља пред Србију.

Председник Србије је у интервјуу за Ројтерс рекао да, од када је Косово прогласило независност 2008. године, од Србије се очекује да то прихвати, „да постанемо велики, да разумемо да смо све то изгубили“.

Фото: Н.С.

– Али оно што ја говорим, свуда, а пре свега у Бриселу, јесте да Албанци сматрају Косово својом територијом, исто тако и Срби, што је у складу са нашим уставом – да је Косово наша територија. Потребан је компромис за било какав договор, не можете имати једну страну која све добија док друга нема ништа. Једна страна не може бити задовољна, а друга незадовољна јер то неће водити до решења. Оно је могуће само ако су обе стране задовољне, или барем делимично, рекао је Вучић.

На питање новинарке како тумачи изјаву немачког министрa спољних послова Зигмара Габријела да ће Србија постати чланица Европске уније само само ако прихвати независност Косова, Вучић каже да то није једина опција.

– Мислим да постоји више модела за Косово. Људи ствари виде поједностављено и кажу – ‘тај део територије је наш, а не њихов, то је тако’. Постоји много различитих модела које би једна или друга страна тешко прихватиле. Обе стране имају нешто што је тешко да прихвате и то су онда најбољи модели. Али за то је потребно још много разговора, много политичке добре воље и у Приштини, а не само у Београду, као и у Бриселу, да се дође до компромиса, уместо што би се само настављао притисак на Србију, навео је председник Србије.

Народ је тај који одлучује

О евентуалном признању ће се, каже, одлучивати на само један начин. У Ројтерсовом тексту се наводи да српско руководство тражи формулацију за референдумско питање. Председник Србије објашњава да одговор на питање треба да дâ народ, који, наглашава, већински Косово и Метохију види као колевку своје православне вере.

– Српски народ је тај који ће одлучивати о признавању независности Косова, народ је увек тај који одлучује. Можда мислите да би то могло добити већинску подршку у Србији, али ја нисам тако сигуран, рекао је Вучић.

Из перспективе прошлости Вучић објашњава тежину решавања питања Косова и Метохије и последице које би у случају да се не постигне договор могле да се јаве у будућности.

– Сви правни принципи су били погажени, буквално. Закон је био погажен, прекршен тако што је дата независност Косову и шта год да вам кажу, немају одговор на то питање. Сада би они требало да одустану од тога, а ми да разумемо стварност и покажемо разумевање за односе у свету као и на Косову и Метохији, да схватимо да Косово није цело наше, као што су нас учили, али да, наравно, ни све није њихово као што покушавају да покажу и докажу, поручио је председник.

Трагање за компромисом

Додаје да ће свако ко је реалан, озбиљан и разуман трагати за компромисним решењима.

– Ако они одбију компромисна решења, то неће бити превелика трагедија, осим што ће то бити лоше вести за српску заједницу. Имаћемо тако замрзнути сукоб више деценија, који ће у једном тренутку, за 20 или 30 година, нажалост, бити одмрзнут. Знате шта то значи. Због тога ја толико инсистирам на миру и стабилности, на преговорима и решењу, јер такво стање не бисмо смели да остављамо нашој деци и унуцима. Као што је велики српски писац Борислав Пекић говорио – не бисмо смели да љубимо земљу наших предака већ земљу по којој ће наша деца ходати, навео је председник.

Ројтерс подсећа да је Косово прогласило независност 2008. године, коју је признало више од 100 држава, укључујући неке западне силе. Ипак, наводи, од 28 чланица Европске уније признање није дало пет држава, због чега, оцењује, Унија не може да има јединствен став о статусу јужне српске покрајине.