Прочитај ми чланак

МОГЕРИНИ ОТКРИЛА: Вучић и Тачи већ увелико раде на изради обавезујућег споразума!

0

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини каже да очекује да Београд и Приштина постигну правно обавезујући споразум о нормализацији односа до краја наредне године, с обзиром да су, како каже, већ ушли у разговоре о том питању.

Ја сам реално оптимиста да ће то донети резултате до краја нашег мандата, што је крај 2019. године – рекла је Могерини.


Маја Коцијанчић/Тwиттер

Она је са састанка Савета министра спољних послова ЕУ у Софији поручила да јасно види одлучност Београда и Приштине, а посебно два председника, који су, каже, ушли у разговоре о споразуму који би решио питање нормализације односа.

– То би дефинитивно била квалитативна промена и промена ситуације за обе стране, али и за регион – приметила је Могерини.

Она је са неформалног састанка у Софији, којем су поред министра спољних послова земља чланица ЕУ присуствовали и министри земаља кандидата, поручила да су билатернална питања увек осетљива у очима јавног мњења са обе стране и да је то тако свуда у свету.

– Потребно је политичко лидерство, храброст, одлучност и визија шта је боље за грађане. Мислим да имамо добру шансу повезујућу овакве охрабрујуће кораке са пепсективом која ће дефинитивно донети добробит целом региону – изјавила је Могерини.

Висока представница је рекла да је дводневни састанак у Софији био прва прилика да министри ЕУ размотре недавно представљену Стратегију проширења, нагласивши да међу министрима европске 28-це, када је Западни Балкан у питању, постоје јасан и јединствен приступ, позитивна процена Стратегије за проширење као и подршка чињеници да под бугарским председавњем постоји простор за напредак целог региона.

– Датум 2025. године јесте реалистичан и могућа перспектива, а не циљ, не само за две земље које тренутно преговарају већ и за друге које би могле да почну преговоре – поручила је шефица ЕУ дипломатије.

Могерини је истакла да је на Савету ЕУ видела „јасно једниство у подршци послу који би гарантовао перспективу заједничке будућности унутра ЕУ партнерима у региону“.

Током разговора у делу састанка на којем су министри земаља чланица ЕУ разговарали с министрима земља кандидата размотрена су питања јачања сарадње у области безбедности, а фокус је, према речима Могерини, био на борби против тероризма и радикализације, као и на размени информација повратницима са страних ратишта и заједничком послу у европским мисијама широм света.

– Истовремено, информисали смо земље кандидате о послу који се унутар ЕУ обавља у области европске безбедности. Важно је за земље кандидате да буду свесне овог важног заједничког рада јер су и саме изразиле жељу да буду део наше Уније – закључила је шефица ЕУ дипломатије.