Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ У ЛИЦЕ ВУЧИЋУ: Нећемо одустати од гондоле, завршићемо је ове године!

0

Стаматовић је причао и шта ће Златиборци, а шта Србија добити изградњом гондоле.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић, у интервјуу за „Еспресо“ испричао је шта је све у овој општини урађено у 2017. години, шта је планирано за 2018, шта се дешава са изградњом гондоле, и када ће радови бити завршени.

Стаматовић је причао и шта ће Златиборци, а шта Србија добити изградњом гондоле, који су највећи проблеми општине Чајетина и каква је сада сарадња општине Чајетина и централне власти у Београду, какве су прогнозе када су београдски избори у питању, како му успева да буде од 2004. године на челу општине Чајетина.

Шта је све у општини Чајетина урађено у 2017. години?

– Општина Чајетина измакла је од других локалних самоуправа и већих градова и по инвестицијама, стандарду, туристичкој посети, буџету, градњи, субвенцијама, здравству, бризи о деци и старима, шансама за запослење. Сагледавајући најзначајнија дешавања током 2017. у општини Чајетина, годину за нама, овде пре свега су обележили битни догађаји у односима са државом, као и снажне активности на локалном плану. Видљиве су биле трзавице и проблеми у сарадњи са републичким институцијама. А што се тиче локалне политике и послова, ово је била једна од најуспешнијих година у протеклом периоду.

Оно што је урађено плод је не само спроведених активности, већ и минулог рада, с тим што ће то у наредним годинама још више доћи до изражаја. Све оно што смо радили у припреми било је неопходно како би се велики, озбиљни капитални пројекти реализовали. Захтевало је то пуно рада и одрицања, храбрости да се све то припреми за време које је пред нама како би грађани осетили просперитет и напредак нашег заједничког и мукотрпног рада. Резултати су ту – наставили смо континуитет у инвестицијама, плановима, развојним програмима, тако да ништа нисмо оставили недовршено.

По његовим речима, неке мање инвестиције и послови који не захтевају дужи временски период брзо су заврешени. Од мањих инфраструктурних пројеката, реконструкција путева, водоводне, електро и канализационе мреже, од планске пројектне документације, све је то урађено у овој години. А што се тиче дугорочних, капиталних инвестиција, оне су отпочете, радови иду својим током и ми се надамо да ћемо до краја 2018. године завршити највеће капиталне пројекте.

Какав вам је план за 2018. годину? Шта се дешава са изградњом гондоле? У септембру се почело са градњом, докле се стигло и и када ће радови бити завршени?

– И поред опструкције власти са републичког нивоа ми нећемо одустати од пројекта гондоле, тако да се надамо да ћемо до краја 2018. године завршити тај капитални пројекат. Да ли га радили уз издавање грађевинске дозволе коју је већ давно требало да изда Министарство грађевинарства, или уз помоћ народа и инвеститора, ми ћемо гондолу завршити. Видећемо да ли ће бити разумног и одговорног приступа људи с врха републичке власти, да ли ће се то одрадити у оквиру позитивних законских прописа као што се то ради у развијеном свету, или ћемо морати да радимо уз помоћ народне иницијативе. Обећавамо да ћемо сигурно 2018. године гондолу ставити у функцију. Што се тиче изградње Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору, председник ту су радови на почетку, али је пројектна документација дошла до краја, тако да неће бити сметњи да се овај други капитални пројекат на време и без тешкоћа доврши.

Шта ће Златиборци, а шта Србија добити изградњом гондоле?

– Израдњом гондоле биће направљен један велики искорак у туристичкој понуди Златибора, чиме ће он бити позициониран на европској и светској мапи туристичких центара. Управо то је била идеја којом смо пре десетак година били вођени при планирању ове инвестиције – да туристима понудимо нешто ново, иновативно и несвакидашње. Наша идеја није само да направимо саму инсталацију жичаре, да се људи превозе од центра Златибора до врха Торника, већ је уствари замисао да се простор на комплетној траси у позитивном смислу експлоатише. Односно, да се уреди на најбољи могући начин како би постао атрактиван за туристе, а да се сачува дух планине и очува природа, што иде ка одрживом развоју туризма и заштити животне средине. Изградња Голд гондоле имаће немерљиву корист не само по нашу локалну заједницу, већ и за државну касу и углед у свету.

Који су највећи проблеми општине Чајетина? Каква је сада сарадња општине Чајетина и централне власти у Београду?

– Позитивних утисака на плану републичког нивоа скоро је немогуће наћи и похвалити. До те мере смо били шиканирани, дискриминисани и малтретирани да немам ништа позитивно да кажем. А најпозитивнији утисак са локалног нивоа јесте и даље бистрина, оштроумност и домишљатост народа овог простора да се и у овим тешким животним околностима успева сналазити и преживети, притом бележећи напредак и развој. Највредније је да свест, храброст, марљивост људи ових простора враћају веру и наду у живот.

Ближе се београдски избори. Каква је ваша прогноза?

– Волео бих, најискреније, да грешим, али под апсолутно неравноправним изборним и медијским условима, једини прави одговор истинске, национално и државно одговорне, опозиције Вучићевом режиму морао је да буде – бојкот београдских избора све док Вучић, под притиском домаће јавности и стрих „фактора“, не пристане на равноправну утакмицу. Јер, избори за Скупштину града Београда су много, много више од локалних избора и зато опозиција није смела да, својим учешћем на њима, даје алиби Вучићу да је његов систем „ћоравих кутија“ и квазидемократског опредељивања грађана, под бруталном пропагандом, потврда његове „опредељености за европске, реформске, демократске, цивилизацијске вредности и достигнућа“. Желим сву срећу опозицији на београдским изборима, али, што би рекао Добрица Ћосић, „стрепња ми је већа од наде“, јер се може десити да опозиција, први пут од 1990, изгуби и главни град, као традиционалну „банку сигурних гласова“.

Предали сте листу под називом „Удружени за Севојно и Србију“, и на њој су поред „Здраве Србије“ и ДС и Јован Марковић, ПСГ, Народна странка и Нова Србија. Шта се очекујете?

– Очекујемо управо оно како се чита и гласи и име наше листе: Да уједињени победимо, за Севојно! А да Београду и „остатку“ Србије – поготово оном њеном делу који сматра да Вучић није никакав ни визионар ни мисионар кога је сам Бог послао међу Србље – отворимо очи, ослободимо га страха и покажемо путоказ, како се војује и побеђује овај који се прогласио непобедивим. Не заборавите, из Западне Србије, из Златиборског округа, из ужичке провинције, отпочеле су све велике промене на боље у Србији, па ће то бити и 4. марта. Ми већ имамо пелцер – на Златибору живи слободна територија општине Чајетина, за Вучића и његове паразите и полтроне, неосвојива тврђава слободе.

Од 2004. године сте на челу општине Чајетина и нико не може да вас победи. Како вам то успева и зашто мештани гласају за вас?

– Можда је ипак боље да питате грађане о томе. Ипак, мислим да су они препознали рад и труд, искреност у послу и циљеве које смо поставили, да унапредимо нашу заједницу и побољшамо живот грађана. У томе смо, очигледно успели. Сматрам да је још једна предност мог тима и мене то што испуњавамо своја обећања и што константно радимо и улажемо.