Прочитај ми чланак

ЛИГА ЕВРОПЕ: Покрадени- Партизану измакла победа!

0

Фудбалери Партизана одиграли су нерешено 1:1 (0:0) са Викторијом из Плзења у првом мечу шеснаестине финала Лиге Европе. Повели су црно-бели голом Тавамбе (58. минут), а коначан резултат поставио је Резник (81. минут). Реванш је 22. фебруара у Чешкој.

Тренер црно-белих Мирослав Ђукић је извео готово најјачи састав, без повређеног Саше Здјелара и суспендованог Немање Г. Милетића.

И бољи су били његови изабраници највећим делом меча, али су у финишу испустили гол предности, самим тим и минимални тријумф услед једне непажње у одбрани.

Готово половина првог полувремена протекла је без опаснијих шанси, уз веома опрезну игру на обе стране, с тим што голман српског шампиона Владимир Стојковић уопште није имао посла.

О томе сведочи и то да гости из Чешке до паузе нису имали ниједан ударац у оквир гола и тек два поред истог.

ШЕСНАЕСТИНА ФИНАЛА ЛИГЕ ЕВРОПЕ, ПРВИ МЕЧ

Партизан – Викторија Плзењ 1:1 (0:0)
Стрелци: Тавамба у 58. минуту за Партизан, а Резник у 81. за Плзењ.
Стадион: Партизана. Гледалаца: 20.658. Судија: Тасос Сидиропулос (Грчка).
Партизан: Стојковић, Вулићевић, Немања Р. Милетић, Митровић, Урошевић, Јевтовић, Пантић, Јанковић, Сума (од 71. Ивановић), Тошић, Тавамба (од 90. Марковић).
Викторија Плзењ: Хрушка, Резник, Хејда, Хубник, Лимберски, Хорава, Хрошовски, Петржела (од 61. Земан), Копич, Коларж (од 76. Чермак), Крменчик.

Партизан је контролисао дешавања на свом терену, уз одличну подршку нешто више од 20.000 навијача, који су без инцидената пружали подршку са трибина у Хумској.

Један од бољих у црно-белом дресу био је Данило Пантић, који је имао шут преко пречке и покушај да пронађе Суму који је прочитао Хрушка и отклонио опасност.

Голман Плзења је био у центру пажње и у 35. минуту, и уједно најзаслужнији што домаћин није предност до полувремена.

Јанковић је упослио Суму чији је ударац са око девет метара одбранио Хрушка, да би у истом минуту запретио и Тавамба после корнера Тошића.

То су биле једине прилике пре предаха пред голом гостију, који су били претежно орјентисани на одбрану, у којој је Партизан пронашао рупу у 58. минуту.

Дуго је трајала та акција, кружила је лопта око шеснаестерца у намери да се нађе право решење и онда је капитен Вулићевић центрирао са десног крила, лопта је закачила Лимберског довољно да дође до Тавамбе коме није било тешко да је из петерца главом проследи у мрежу за 1:0.

Био је то четврти гол у европским такмичењима снажног Камерунца ове сезоне и знак да Чеси морају да заиграју знатно офанзивније.

То је остављало простор Ђукићевим пуленима да чекају шансу из контре и Тошић је врло добрим ударцем ставио Хрушку на муке, док је покушај Пантића изблокиран.

Узвратио је Плзењ и у 77. минуту био најближи изједначењу, али је покушај Земана такође изблокиран, па је Стојковић покушао да упозори саиграче, међутим, четири минута касније било је 1:1.

И то из сумњиве ситуације…

Деловало је да је Крменчик био у офсајду приликом центаршута, грчке судије се нису огласиле, па је главом вратио лопту до Резника и он је на исти начин матирао Стојковић за изједначење.

Био је то хладан туш у Хумској, а нови шак уследио је пет минута пре краја када је Милан Митровић искључен, јер је добио други жути картон због ударања руком Земана. Уследило је потпуно повлачење црно-белих како би са десеторицом сачували реми пред реванш у Чешкој.

Шансу у самом финишу добио је млади Светозар Марковић, који је на европском дебију ушао да ојача одбрану и како је сусрет завршен без победника, одлука о путнику у осмини финала биће донета за седам дана.