Прочитај ми чланак

ГАБРИЈЕЛ У БГ И ГАБРИЈЕЛ У ПР: Од „растеретити односе“ до „признати Косово“

0

Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел посетио истог дана Београд и Приштину и мање или више бираним речима изнео очекивања Немачке у погледу питања Косова.

У Београду је Србију означио као кључну земљу региона за стабилност, а истакао је да Брисел и Берлин желе решење питања Косова.

EPA/ Hayoung Jeon

Габријел је на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекао да Немачка, као и ЕУ, жели да се „растерети ситуација између Београда и Приштине, Србије и Косова“.

Како је рекао, решење није важно само за ЕУ, већ пре свега за грађане Србије и Косова.

– Сви се можемо сагласити да не може постојати трајни сукоб, јер то није у интересу грађана – рекао је Габријел.

Габријел је рекао и да су његови родитељи и њихови родитељи видели противнике у Пољској, односно Француској, али да је „ЕУ пример како из најтежих ратова, чак из геноцида, могу настати пријатељства“.

Такође, рекао је да се решавање тог проблема очекује од Србије на путу ка ЕУ, као и успостављање европских стандарда по питању владавине права, независности правосуђа, борбе против корупције и криминала и слободе медија.

– Неће бити никаквих попуста, ту треба још да радимо – рекао је он.

Неколико сати касније, Габријел је посетио Приштину као представник земље која признаје независност Косова и тамо је био много конкретнији по питању односа Београда и Приштине.

– Ако Србија жели да напредује ка ЕУ, примарни услов је изградња владавине закона, али природно такође и прихватање независности Косова – казао је Габријел на заједничкој прес-конференцији са косовским премијером Рамушем Харадинајем, јавио је Ројтерс.

Како је навео Ројтерс, он је то означио као „централни услов да се иде ка Европи“.

Такође, Габријел је рекао да је „исто то рекао званичницима Србије раније у Београду“.

Габријел је додао да ће његова земља помоћи да Косово призна још пет земаља, чланица ЕУ, које то нису учиниле – Шпанија, Румунија, Кипар, Грчка и Словачка, наводи Ројтерс.

Немачка је међу првима признала Косово 2008. године, али се често истиче и да је један од најважнијих партнера Србије на европском путу.

– Србија највише очекује од Немачке, која неретко има чврст, тврд и тежак став, али је поуздан и сигуран партнер Србије на њеном европском путу – рекао је у среду Вучић.