Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР ЕУ У МОСКВИ: Хладни рат је ДЕЧЈА ИГРА у односу на могуће сукобе

0

Амбасадор ЕУ у Русији Маркус Едерер рекао је за "Комерсант" да би предстојећи период могао да постане "опаснији од хладног рата".

– Нико не жели нови хладни рат, тада су многим људима, посебно на истоку Европе биле ускраћене основне слободе. Зато не волим када се говори о новом хладном рату, јер су то погрешне паралеле и то доводи до погрешних политичких потеза. У овом времену не видимо много хладноратовских карактеристика, већ имамо другачију ситуацију – рекао је Едерер.

– Неки глобални актери су као део свог модела понашања усвојили непредвидљивост. Говорим о неким актерима и то онима који се ослањају на непредвидљивост на веома високом, досад невиђеном нивоу. Сведоци смо хибридног или нелинеарног рата, а тај феномен је сам по себи антипод предвидљивости и поверења. Такође, видели смо неочекиване потезе као што су анектирање Крима и инвазија на Донбас – рекао је Едерер.

Такође, он је рекао да су хладни рат водиле две силе у биполарном свету уз „статичну ситуацију у дугом периоду“.

– Мислим да сада живимо у свету без полова, а ситуација није статична, већ мобилна. Током хладног рата су потписивани бројни споразуми, а сада не само да нема нових договора, већ су и стари угрожени. Велике силе постепено поништавају Споразум о отовреном небу – рекао је Едерер.

Европски амбасадор није желео да одговори на питање шта је „најгори сценарио“.

– Морамо да радимо на томе да се ситуација поправи, а не да се бавимо погађањима – рекао је он за Комерсант.