Прочитај ми чланак

ЗОВУ И ШЕШЕЉА: Обрадовић и Радуловић поново траже смену Владе

0

Посланичке групе Двери Бошка Обрадовића и Доста је било Саше Радуловића покренуле су иницијативу да се на дневни ред парламента Србије стави изгласавање неповерења Влади Србије, али и покретање поступка за разрешење председника Републике, због повреде Устава.

У току је коначно усаглашавање те иницијативе на релацији Двери и ДЈБ која ће бити прослеђена свим опозиционим странкама, па и Српској радикалној странци и која ће данас бити представљена у Скупштини Србије. Како Данас сазнаје, већина опозиционих посланика спремна је да подржи овакву иницијативу, али да би се предлог и нашао на дневном реду потребна је подршка и радикала, док су за смену потребна 126 гласова посланика. Напоменимо и да Обрадовић и Радуловић наступају у коалицији на предстојећим београдским изборима.

Опозициони посланици предлажу гласање о неповерењу Влади због изузетно лошег материјалног стања и животног стандарда грађана Републике Србије, катастрофалног стања у образовању, здравству и култури, због најниже стопе привредног раста у региону, незаконитог и противуставног усвајања Закона о буџету за 2018. затим због кршење процедура и демократских правила. Изгласавање неповерења Влади потребно је због стања у РТС-у, готово потпуног медијског мрака и стања у медијима, због раширене корупције и криминала, неспособних страначких кадрова, због недозвољеног и незаконитог утицаја Владе на независност рада Републичког јавног тужилаштва, као и због чињенице да сваке године Србију напусти десетине хиљада младих људи који своју будућност не виде у Србији.

Како би иницијатива за изгласавање неповерења Влади Србије била уопште стављена на дневни ред парламента, потребна су најмање 84 потписа посланика, што предвиђа Пословник, уз објашњење да ће предлог бити стављен на дневни ред када се за то стекну услови. „То значи никад“, кажу опозициони посланици и додају да су посланички клубови ДЈБ и Демократске странке већ подносили иницијативу за разрешење Маје Гојковић, због деградирања Устава и Пословника, али се о њеном разрешењу ни до данас није расправљало, упркос томе што је сама председница тврдила да једва чека ту расправу. За изгласавање неповерења влади потребно је 126 гласова посланика, а јасно је да опозиција, заједно са радикалима, једва може да накупи осамдесетак потписа.

Посланица Санда Рашковић Ивић каже да текст иницијативе треба понудити и Љајићевом СДПС и неким другим. Треба покушати, а не седети скрштених руку.

Дуг је списак разлога због којих ДЈБ и Двери сматрају да је преко потребно покретање поступка за разрешење председника државе Александра Вучића, али онај основни је разлог да је више пута прекршио Устав Србије и да је нарушио начело поделе власти на ком почива државно уређење. На терет му се ставља да је прекорачио своја овлашћења, а да према члану 111 Устава председник Републике изражава државно јединство Републике Србије, а према члану 115 Устава председник не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

„Иако је више пута јавно позиван да поднесе оставку на функцију председника странке, Вучић је то одбио правдајући се чињеницом да је и некадашњи председник Борис Тадић истовремено био и председник странке, те да то неће учинити док не заврши послове које је планирао и не нађе себи адекватног заменика у странци. Оваквим и сличним изјавама Александар Вучић је показао да је свестан кршења Устава које чини, те да то чини намерно, затим да сопствене приватне интересе и интересе Српске напредне странке ставља изнад Устава и да уопште не намерава да подједнако представља све грађане, што је уставна сврха институције председника Републике“, каже се у иницијативи Двери и ДЈБ.

О разрешењу председника се пита и Уставни суд

Разрешење председника Републике може Народној скупштини да предложи најмање једна трећина народних посланика ако сматра да је он повредио Устав, а поступак за разрешење покреће се већином гласова свих народних посланика. Уставни суд дужан је да у року од 45 дана од дана кад је покренут поступак за разрешење одлучи о томе да ли је председник Републике повредио Устав. Због компликоване процедуре опозициони посланици ће по свему судећи одустати од иницијативе за смену председника државе.