ЗАХАРОВА: Забринути смо ситуацијом на Кипру, јер је Турска послала бродове…

1

Москва је забринута ситуацијом у економској зони Кипра, где су турски бродови блокирали гасну платформу, и позива на уздржаност од корака који би могли да доведу до раста напетости на Кипру, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Са забринутошћу пратимо развој ситуaције у економској зони Републике Кипар“, наводи се на сајту руског Министарства иностраних послова.

 Како се наводи, у овој ситуацији све заинтересоване стране треба да се уздрже од корака који ће довести до ескалације напетости на источном Медитерану и погоршати постојеће несугласице.
 
Захарова је изразила наду да ће све државе дејствовати у складу са нормама међународног права и искористити мирна средства за решавање несугласица.
 
„Овакви инциденти још једном доказују да у најскорије време треба да се реши кипарски проблем у складу са нормама Уједињених нација“, нагласила је Захарова.
 
Она је навела да позиција Москве остаје непромењена — Русија се залаже за свеобухватно и праведно решавање кризе на острву.
 
„Ми ћемо подржати решење које нађу сами Кипрани“, наводи се у коментару Захарове.
 
Турски војни бродови од петка блокирају гасну платформу „Саипем 12000“ која врши бушење у економској зони Кипра за италијанску нафтну компанију „Ени“.