Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ БОРАЦ ЗА СРПСКУ СТВАР: 100-ти рођендан професорке Аврамов, скуп на Правном

0

Поводом 100. рођендана професорке Смиље Аврамов, доајена Међународног јавног права, на Правном факултету у Београду одржан је свечани скуп.

 

Скупу су присуствовали професори тог факултета, представници адвокатуре коморе, али и бивши и садашњи студенти права.

Изасланик председника Републике Никола Селаковић је у име председника Александара Вучића, за јубиларни рођендан професорке Аврамов послао букет.

Свечани скуп је отворио декан Правног факултета у Београду, Сима Аврамовић, који је истакао да ће професорка Аврамов сутрашњи 100. рођендан обележити у амфитеатру у којем је годинама предавала.

„Упитао сам професорку да ли се осећа овде као и некад када је предавала, а она ми одговорила ‘још и много боље'“, каже Аврамовић.

Он је професорки захвалио за све оно што је учинила за Правни факултет, наводећи да је она постала знак распознавања тог факултета – „када неко каже новине, прва мисао је ‘Политика’, а када кажу Смиља Аврамов сви помисле Правни факултет Универзитета у Београду“.

„Професорка је оставила дубок траг на десетине генерација, извела више десетина доктораната, магистара, створила један читав тим младих истраживача у области међународног права“, указао је декан.

Јубиларном рођендану професорке Аврамов присуствовао је и председник Међународне словенске академије Сергеј Бабурин, од кога је на поклон добила џезву за кување кафе.

Смиља Аврамов је рођена 15. фебраура 1918. године у Пакрацу. Дипломирала је на Правном факултету у Загребу 1947. године, а докторирала на Правном факултету у Београду 1950. године.

Усавршавала се и у Лондону, као и на америчким универзитетима Харвард и Колумбија.

Као редовни професор на Правном факултету Универзитета у Београду радила је у периоду од 1948-1985, а по позиву је предавала на водећим универзитетима широм Азије, Европе и Америке.

Годинама је била председник Светског удружења за међународно право, председник Светске конфедерације за мир и разоружање, члан Извршног одбора Удружења правника света за борбу против нуклеарног наоружања, члан Одбора за истраживање ратних злочина почињених у Вијетаму.

Оснивач је Одбора за заштиту српског народа од Хашког трибунала (1995).

На свечаности у амфитеатру Правног факултета, професорки Аврамов је пренета порука од Ратка Младића из Хашког трибунала, који јој је честитао рођендан.