Прочитај ми чланак

БУРУ ПРЕКИДА КУРЦ: Аустрија признала Косово и то је то

0

Беч -- Ни данас се у Аустрији не стишава бура због изјаве вицеканцелара да је Косово део Србије. Полемику прекида Курц: Аустрија признала Косово и то се неће променити

Аустријски канцелар Себастијан Курц је, пред данашњу седницу владе, рекао да је Аустрија пријатељ и да подржава Западни Балкан и да се труди да дâ допринос нормализацији односа Београда и Приштне.

На питање да ли је Штрахеово опредељење да подржи једну страну ослабило посредничку позицију Аустрије, уместо Курца одговорио је сам Штрахе, који је негирао ту тврдњу и нагласио да има разумевање за обе стране, али је истовремено констатовао да се, када говори о реалном стању, увек суочава са оптужбама да је једностран.

„Српско виђење је другачије од оног Косова. Такође и пет држава ЕУ није признало Косово“ подсетио је он и додао да проблем нажалост није одрживо решен. Курц је такође оценио да не види да је Штрахеова изјава нанела било какву штету, те истакао да има одличне контакте како са Србијом, тако и са Косовом.

„Аустрија је пре дуго времена признала Косово и тај став се ни у будућности неће променити“, закључио је Курц.

С друге стране, опозициона странка Неос затражила је данас седницу спољнополитичког савета због “вишеструких спољнополитичких испада” вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа.

Такозвани „Савет аустријске интеграционе и спољне политике“ важи за еквивалент националног савета безбедности и налази се при Министарству спољних послова, а његови чланови су шефица дипломатије, представници канцелара, вицеканцелара, Министарства одбране, као и представници парламентарних партија, Конференције председника покрајина.

Министарка спољних послова Карин Кнајсел треба да изађе пред посланике и објасни које су смернице аустријске спољне политике и ко све од чланова владе може да води спољну политику, наводи се у захтеву Неоса.

За сазивање седнице Савета неопходан је захтев два члана, а Неос је с тим у вези довољно заступљен у овом телу. Та опозициона странка сматра да Аустрија у ЕУ овим испадима Штрахеа губи веродостојност као спољнополитички партнер у ЕУ.

И бивши аустријски канцелар, лидер Социјалдемократске партије Кристијан Керн, осудио је изјаве Штрахеа везане за Косово истичући да он „долива уље на ватру“. „Тада када смо призали Косово имали смо конфликте на улицама Аустрије међу младима са Косова и из Србије“, објаснио је Керн. Такође и по питању РС је, како додаје, Штрахе већ деловао мимо европског консензуса.

„То је прави безбедносни ризик по Аустрију“, упозорава Керн подсећајући да је више стотина плавих шлемова из Аустрије стационирано на Косову и у Босни и Херцеговини, који би били први који би се суочили са проблемима.