Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Хвала што чувате своје српско име и презиме

0

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у обраћању на скупштини Српског народног вијећа у Загребу да Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као што ми у Србији имамо обавезу и одговорност да чувамо идентитет Хрвата у Србији.

На почетку обраћања, Вучић је свим Србима из Хрватске који су дошли на скуп захвалио што чувају своја огњишта, своје породице и своје српско име и презиме.

„Срби у Хрватској су народ са богатом историјом који је дао веома значајан вишевековни политички, друштвени, културни и научни допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске“, поручио је Вучић.

Он је поновио захвалио хрватској председници на позиву у време „када је најлакше у Загребу нападати Србе у Србији и када није много тешко у Београду на сличан или истоветан начин одговарати“.

За неколико месеци, када она буде дошла у посету, уверен је, моћи ће да покаже резултате тога и шта је урађено за припаднике хрватске заједнице у Србији.

„Њихов бољи живот значиће већу сигурност и бољи живот за вас, наше Србе у Хрватској, и то је оно што ће бити чисти резултат“, рекао је Вучић.

Грабар Китаровић Србима: Хрватска је ваша домовина

Председница Хравтске Колинда Грабар Китаровић поручила је Србима у Хрватској да је Хрватска њихова домовина, као и да је дијалог пут у будућност и уједно запрека за понављање трагедија/

Обраћајући се учесницима Скупштине СНВ, она је рекла да јој је драго што може да их поздрави на том месту као њихова председница.

Подсетивши на времена када су Срби и Хрвати сарађивали, она је поручила да су надолазећа времена умањила осећај блискости и поверење, а да су остале последице и фрустрације које се и данас осећају.

„И ако се не можемо сложити око свега из прошлостси уверени смо да можемо да сарађујемо, да као политичари имамо задатак да учимо искораке који ће свима отворити перспективу боље будућности. Зато сам и упутила позив Вучићу и и захваљујем му на одзиву“, поручила је она.

Вучићу је поводом његовог утиска да је протекла два дана очекивао да ће ипак бити мало лакше, „реплицирала“ изреком — што нас не убије, то нас ојача, те додала да су „ова два дана расправили питања важна за оба народа“.

„Судбина несталих, једна од најважнијих тема, а право на укоп или обележен гроб једно је од темељних права и предуслов успеха дијалога и амосфере у којој ће се моћи говорити о већој сарадњи у области еконоје и другим“, рекла је хрватска председница.

Изразила је затим заједничко уверење да без обзира на разлике имамо дужност да поставимо основе трајног дијалога и сарадње који неће моћи да поремете повремени инциденти.

„То је у интересу наших билателних односа али и региона“, казала је председница Хрватске, те додала да је Хрватска чланица ЕУ и НАТО, а чланство Србије у ЕУ је и хрватски интерес.

Истина, како је рекла, постоје отворена питања у приступном процесу Србије, али која две земље могу и треба да реше без спољних уплитања.

„Зато треба проширивати области и сарадње, а то је значајним делом у рукама мањина“, приметила је и додала да је Хрватска радила на више начина на унапређењу положаја српске мањине и повратка.

„Наш задатак је да то буде што видљивије у практичном животу“, рекла је, те поручила да је у том смислу дијалог најважнији, јер је „то пут у будућност коју желимо нашим народима и запрека за понављање трагедија“.

Китаровић је додала да у решавању проблема нема мањинске и већинске политике него само државне, додајући да у Хрватској нико не сме да буде грађанин другог реда.

„Порука иза које чврсто стојим и што је данас заједничка порука свим Србима у Хрватској: Хрватска је ваша домовина“, закључила је Грабар Китаровић.    

Порфирије: Свађали смо се и мирили, треба да будемо браћа 

Митрополит Порфирије изразио је данас задовољство што је председник Србије Александар Вучић смогао снаге и храбрости и поред непријатног амбијента, и са ове и са оне стране границе, да прихвати позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и дође у Загреб и Хрватску.

„Срби и Хрвати су упућени једни на друге. Свађали су се, али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа“, рекао је Порфирије на Трећој Великој скупштини Српског националног вијећа у Загребу.

„Сигуран сам да и овај сусрет два председника заиста јесте једна бања“, рекао је Порфирије упоредивши сусрет Вучића и Грабар Китаровићеве са ставом Шопенхауера да су сусрети — бање.

„Резултати и ефекти боравка у бањи показују се накнадно. Сад има много оних који би паразитски хтели да умање значај сусрета и можда се чини да није морало до њега доћи јер ће ефекти бити неповољни. Али сусрет који се десио јесте бања која ће резултате тек показати“, поручио је он.

Због тога им се захвалио у име свих Срба и свих православних који живе у Хрватској.

Склони смо да кривимо увек друге, истиче он и пита шта смо себи учинили, да ли се осећамо као заједница. 

„Ако имамо свест о томе ко смо и шта смо, онда пре свега међу нама постоји солидарност. Да ли је могуће да на сат од Загреба живе Срби као да су у Африци“, питао је Порфирије и додао да је важно да пођемо од себе, да ли смо учинили све што можемо да очувамо свој идентитет.

„Знам да се плашите, можда има пуно објективних разлога, али можда има и субјективних — можда је тако лакше“, констатује Порфирије.
Почнимо од себе и не пребацујмо кривицу на друге, поручује он.

„Срби и Хрвати су упућени једни на друге. Свађали су се, али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа“, додао је он.

Ваш долазак велико је охрабрење и подршка, поручио је председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић митрополит Порфирије.