Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ „ИВАНОВИЋ“: Полицајци признали све – нема притвора

0

Приштина -- Основни суд у Косовској Митровици потврдио је да су припадници Полиције Косова Драгиша Марковић и Жарко Јовановић починили кривична дела, што су и признали.

Двојица полицајаца су током викенда ухапшени због сумње да су манипулисали доказима у случају убиства лидера Грађанске инцијативе СДП Оливера Ивановића. Међутим, суд је одбио захтев тужилаштва за одређивања притвора.

Tanjug/AP

Основно тужилаштво у Митровици је сумњало да су осумњичени извршили кривично дело манипулисање доказа, а за Јовановића, поред тога, и кривично дело неовлашћеног власништва, контроле или поседовање оружја, пронађено током претреса његове куће, пише радио Слободна Европа.

Судија поступка Лидија Вучуровић одбила је захтев тужилаштва за одређивање притвора сматрајући га неоснованим. Тужилаштво је најавило жалбу до краја радног дана у уторак Апелационом суду у Приштини.

На основу решења суда у које је Радио Слободна Европа имао увид, основано се сумња да је Јовановић извршио два кривична дела, преправљање доказа и неовлашћено власништво оружја, а које се потврђују на основу доказа које је тужилаштво прикупило, као и из саме изјаве коју је осумњичени дао полицији и на рочишту.

У тој изјави он детаљно описује догађај и радње које му се стављају на терет, а које се поклапају са снимцима видео-надзора испред канцеларије убијеног Ивановића.

Јовановић је на седници изјавио да је свестан дела које је починио, да то није учинио намерно већ из незнања и недовољне обучености за рад у истражној јединици полиције, као и да се искрено каје због учињених пропуста.

Што се тиче одузимања ватреног оружја од Јовановића, суд је потврдио и основаност сумње да је извршио и друго дело којим га терете.

„Сви ови докази потврђују основану сумњу да је осумњичени Јовановић Жарко извршио кривична дела за која се окривљује, а која је била довољна за покретање истраге од стране тужилаштва, а што прихвата овај суд“, пише у решењу.

Суд је такође из истих списа предмета, фото-документације и видео записа, као и из дела саме изјаве осумњиченог утврдио радње које је критичном приликом осумњичени Драгиша Марковић на лицу места предузео, односно пропустио да предузме у циљу обезбеђивања лица места и трагова на истом од других лица.

„Из његових радњи се утврђује да је додиривао предмете-трагове, није предузео мере обезбеђења лица места и уклањања другихих лица са истог што представља пропусте који су довели до нарушавања лица места а која потврђује основаност сумње да је извршио кривично дело преправљање доказа“, наводи се у решењу.

Како се додаје у решењу, суд је оценио разлоге за одређивање притвора на основу тачака Закона о кривичном поступку које говоре о могућем утицају осумњиченог на сведоке или манипулацију доказа, те нашао да овај разлог не стоји.

„Тужилаштво ни у захтеву, а ни на јавној рочишту није навело о којим се конкретно доказима говори и за које постоји опасност да би их осумњичени боравком на слободи сакрили. Из списа предмета се закључује да је тужилаштво до сада прикупило све материјалне доказе са лица места, изјаве сведока, фото-документацију за кривичну истрагу коју води по предмету убиства Оливера Ивановића, па суд не налази које то још доказе треба прибавити а на чије прибављање окривљени могу утицати или их сакрити или уништити“, наводи се у решењу.

Суд је такође одбио предлог тужиоца за одређивање притвора због могућности да они понове кривично дело.

Ивановић је убијен испред уреда своје странке у северном делу Косовске Митровици 16. јануара.