Прочитај ми чланак

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: „Хрватски капитал и лоби, дрмају Србијом”!

0

Интервју др Драгана Петровића на Српском колективу, емисија Ауоторитет, водитељ Драган Филиповић.

У емисији Ауторитет на слободном медију Српски колектив, код водитеља Драгана Филиповића, гостовао је др Драган Петровић. У првом делу емисије у трајању од око сат времена тема је била промене у међународним односима, избори предстојећи председнички у Русији на којима се очекује победа Владимира Путина. Сергеј Глазјев економски стручњак, академик и саветник Владимира Путина најавио је низ мера промене економско-финансијске структуре руске економије и макроекономске политике, који би дали више акценат социјалним мерама владе и смањење утицаја тајкуна и крупног капитала, заустављање изношења из земље капитала оф шор и др.

Низ мера власти у Украјини, добијање оружја од стране САД (преко Канаде) могли би да појачају кризу у вези Новорусије и односе са Русијом, иако у самој земљи нараста социјално и политичко незадовољство до садашњим учинком Порошенка и владајућих структура. Петровић је дао предвиђања о даљем развоју сиријске кризе, односима између САД и Кине и Русије. Највише простора је добио мигрантски проблем пошто је гост у емисији протекле две године учествовао на више међународних скупова на ту тему.

Мигрантска руга преко Балкана која је само делом привремено примирена споразумом Турске и Брисела представља посебну опасност за земље у региону, посебно Србију чије руководство у том правцу је врло кооперативно са врхом ЕУ, те може да нас задесе озбиљне последице мигрантског таласа. Демографска ситуација у Србији је очајна као последица промашеног економско-социјалног модела, а реадмисија Рома као вишегодишњи процес о коме се уопште не говори у званичним медијима, и прилив миграната са Блиског и средњег истока, представља велики изазов за земљу која иначе има блокиране медије и сужени демократски систем, као што је то реч о стању у Србији данас.

У другом делу емисије највише се говорило о до сада не виђеној на овим просторима блокади медија. Медији у Србији нису слободни, већ дуги низ година, али последњих година, и чак последњих месеци, посебно због тзв. „унутрашњег дијалога“ и осталих потеза актуелне власти, медијски мрак је повећан на максималан ниво. У том правцу алтерантивни медији интернет телевизије попут Српског колектива, Балкан инфо и др, добијају на значају и остварују све већу гледаност.