Прочитај ми чланак

ЗАГРЕБ: Вучић са хрватским премијером Пленковићем разговарао о ратној одштети

0

Председник Србије Александар Вучић наставио је разговоре у Загребу састанком са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Пленковић је дочекао Вучића испред седишта владе, на Марковом тргу, а Вучић се потом уписао у Златну књигу.

twiter

Председник Србије Александар Вучић навео је да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем разговарао о правима мањина и темама од интереса за обе стране.

„Разговарао сам са Пленковићем о темама од интереса за обе стране, мањинским правима, о томе колико је учињено и колико можемо да учинимо, објавио је Вучич на Твитеру пошто се у Загребу састао са хрватским премијером.

Он је данас по доласку у Банске дворе изразио уверење да ће односи две земље и два народа бити значајно унапређени.

„Сигуран сам да ће влада Хрватске као и сви ми из Србије том важном и позитивном процесу дати пуни допринос“, написао је у Златној књизи.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић објавио је на Твитеру да је с председником Србије Александром Вучићем разговарао о свим отвореним питањима измедју две државе.

То укључује и разговор о ратној одштети.

„С председником Србије разговарао сам о свим отвореним питањима измедју две државе – несталима, граници, правосудној сарадњи, ратним одштетама, заштити мањина, сукцесији и привредној сарадњи, европском контексту и односима у Југоисточној Европи“, објавио јеПленковић после састанка уз слику са сусрета с Вучићем.

Новинари су искористили Вучићев пролазак, у друштву премијера Хрватске, из зграде Владе до седишта Сабора на Марковом тргу и питали га јесу ли разговарали о одштети.

Он је одговорио да је ту тему отворио Пленковић, али да је он имао другачији став, што му је и рекао.

После разговора с Пленковићем, Вучића је примио председник Сабора Гордан Јандроковић.

Хрватски премијер раније је најавио да ће с Вучићем разговарати о ратној одштети, док је из кабинета хрватске председнице саопштено да та тема неће бити међу темама о којима ће разговарати с Вучићем што је подстакло нагађања да посета председника Србије није усаглашена измедју председнице и премијера.

Из хрватске Владе неколико пута су оценили да није прави тренутак за Вучићев долазак, посебно због сукоба око изложбе о логору Јасеновац у седишту УН и критичких изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића на рачун хрватске Владе и премијера.

Део хрватских политичара, попут потпредседника Владе и министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића, сматра да је Вучић пре доласка у званичну посету требало да се извини због агресије на Хрватску и својих изјава из ратних ’90-тих.

Вучић је данас допутовао у дводневну псоету Загребу где се састао прво са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић са којом је разговарао о решавању отоврених питања, пре свега судбини несталих, положају мањина, питању граница и правосудним питањима.

После састанка са председником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем, Вучић ће ће се заједно са председницом Колиндом Грабар Китаровић обратити учесницима Привредног форума у Хрватској привредној комори и посетити Митрополију загребачко-љубљанску.

Другог дана посете, у уторак Вучић ће посетити општину Гвозд, насеље Вргинмост и присуствовати скупштини Српског народног већа у Концертној дворани Ватрослав Лисински у Загребу, чиме завршава његова посета Хрватској.