Прочитај ми чланак

ШТРАХЕ КОД БРНАБИЋЕВЕ: Србија цени подршку Аустрије на путу ка ЕУ

0

БЕОГРАД - Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са вицеканцеларом и министром за државну управу и спорт Републике Аустрије Хајнцом-Кристијаном Штрахеом да Србија изузетно цени континуирану подршку Аустрије у процесу приступања Европској унији и више пута поновљен став да је интеграција Западног Балкана у Европску унију један од спољнополитичких приоритета Аустрије.

Премијерка Брнабић изразила је очекивање да ће Аустрија наставити да подржава Србију и током аустријског председавања Савету Европске уније у другој половини 2018. године, истиче се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Саговорници су се сложили да је усвајање Стратегије проширења Европске комисије охрабрујућа порука за Србију и све њене грађане и јасан сигнал влади да настави са започетим реформама.

Вицеканцелар Штрахе пренео је подршку Аустрије по питању наставка дијалога Београда и Приштине под окриљем Европске уније. Изразио је очекивање да ће обе стране конструктивно приступити имплементацији Бриселског споразума.

Саговорници су оценили као веома позитивну иницијативу за успостављање сарадње Националне академије за јавну управу Републике Србије, која ускоро почиње са радом, и Аустријске федералне академије за јавну управу, ради размене искустава у области стручног усавршавања.

Говорећи о српској дијаспори у Аустрији, Штрахе је навео да је српска заједница значајан и важан део аустријског друштва, који је успео да сачува своју културу, корене и везу са матичном државом и да се успешно интегрише.

Он је закључио да дијаспора представља значајан потенцијал за даље унапређивање билатералних односа две државе.