Прочитај ми чланак

ШТРАХЕ: Имам разумевања за Србе — ДАЧИЋ: Свака ти част

0

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјавио је данас да проблем Косова није дугорочно решен и да је потребно да Београд и Приштина нађу компромис, наводећи да ништа не може да функционише једнострано.

Штрахе је на заједничкој конференцији са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем казао да је реалност да је Аустрија признала независност Косова, али и да је реалност да Србија види Косово у свом саставу.

„То је реалност за Србију, стога овај проблем није дугорочно решен. Потребно је да обе стране изађу једна другој у сусрет и да се нађе компромис“, рекао је Штрахе, који је подсетио да је од 193 земље Уједињених нација, њих 105 признало независност Косова.

Како је рекао, он се као вицеканцелар не меша у то питање, али је навео да има разумевања за српску страну и српско виђење проблема и да дугорочно решење не може бити једнострано.

„Надам се да ће се пронаћи одрживо решење“, рекао је он новинарима.

Штрахе је подсетио да је раније, док није био у влади, критиковао одлуку Аустрије да прогласи независност Косова, а министар Дачић је изразио захвалност што од таквих ставова Штрахе није одступио.

„Аустрија стоји иза одлуке о независности Косова, али имам разумевање за положај Срба. Србија није проблем, Србија је део решења“, рекао је Штрахе.

„Захвалан сам што је остао при том ставу“, рекао је Дачић, наводећи да је Штрахе могао да каже да је сада део владе и да не сме то више да говори, те да не треба да тражимо да „Штрахе буде већи Србин од нас“.

„Свака ти част, Штрахе. Српски народ ти много дугује, и захвалан је због тога. Ми имамо право да бирамо кога ћемо да волимо — оног ко воли нас“, рекао је Дачић.

Подршка Аустрије наставку дијалога Београда и Приштине

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у разговору са вицеканцеларом Републике Аустрије Хајнцом Кристијаном Штрахеом да Србија изузетно цени подршку Аустрије у процесу приступања ЕУ и више пута поновљен став да је интеграција Западног Балкана у ЕУ један од спољнополитичких приоритета Аустрије.

Премијерка Брнабић изразила је очекивање да ће Аустрија наставити да подржава Србију и током аустријског председавања Савету Европске уније у другој половини 2018. године, истиче се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Саговорници су се сложили да је усвајање Стратегије проширења Европске комисије охрабрујућа порука за Србију и све њене грађане, и јасан сигнал влади да настави са започетим реформама.

Вицеканцелар Штрахе пренео је подршку Аустрије када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине под окриљем Европске уније. Изразио је очекивање да ће обе стране конструктивно приступити имплементацији Бриселског споразума.

Саговорници су оценили као веома позитивну иницијативу за успостављање сарадње Националне академије за јавну управу Републике Србије, која ускоро почиње са радом, и Аустријске федералне академије за јавну управу, ради размене искустава у области стручног усавршавања.

Говорећи о српској дијаспори у Аустрији, Штрахе је навео да је српска заједницa значајан и важан део аустријског друштва, који је успео да сачува своју културу, корене и везу са матичном државом и да се успешно интегрише.

Он је закључио да дијаспора представља значајан потенцијал за даље унапређивање билатералних односа две државе.

Штрахе се раније данас састао и са српским председником, са којим је разговарао о билатералним односима Србије и Аустрије и о економској сарадњи.

Двојица саговорника разговарала су и о европским интеграцијама Србије и подршци Аустрије на европском путу, конкретним могућностима за јачање привредне сарадње и регионалној безбедности.