Прочитај ми чланак

АКО СУ ВАКЦИНЕ БЕЗБЕДНЕ, зашто их је Јапан забранио?

0

Јапан је престао да користи ММР вакцине пре 7 година. То је практично једина развијена земља која је одустала од ове вакцине. Животни век становника Јапана је најдужи у свету поред Норвешке и Швајцарске.

Из Министарства здравља тврде да је четворогодишњи експеримент са овом вакцином имао високе финансијске и људске трошкове.

Од 3.969 накнада штете због здравствених проблема везаних за вакцинације у задњих 30 година, четвртина је била у вези са тешким последицама коришћења комбиноване вакцине против малих богиња, заушака и средњих богиња (ММР) – рекли су они.

Трострука вакцина је забрањена у Јапану 1993. године, након што је 1,8 милиона деце вакцинисано са два типа ММР вакцина након чега је рекордан број деце добио не-вирусни менингитис и друге негативне реакције.

По званичном извештају, десила су се 3 смртна случаја, док је осморо деце остало са трајним хендикепом, од оштећења слуха, до слепила или губитка контроле над екстремитетима.

Јапанска Влада је 1999. године поново разматрала коришћење ММР вакцине, али је донела одлуку да је сигурније задржати забрану и наставити са коришћењем појединачних вакцина за мале богиње, заушке и рубеоле.

Министарство здравља Велике Британије је изјавило да је у Јапану коришћена ММР вакцина која је укључивала један тип вакцине против заушака која је имала одређене проблеме и због чега је вакцинација том вакцином је прекинута у Великој Британији због бриге о безбедности.

Јапанска влада је уочила да су се проблеми појавили одмах након почетка употребе вакцине ММР, у априлу 1989. када је вакцинисање било обавезно. Родитељи су одбили вакцинисање њихове деце, морали су да плате малу казну.

Анализа вакцинације у периоду дужем од три месеца показала је да је једно од 900 вакцинисане деце имало проблеме. Ово је више од 2000 пута више од очекиваног броја – да само једно дете од 100.000 или 200.000 има проблем као последицу вакцинације.

Министарство здравља Јапана је у октобру 1991. године прешло на употребу друге врсте ММР вакцине, али је учестаност проблема након вакцинације била још врло висока: 1 на 1,755 вакцинисане деце. Није вођена посебна евиденција о појави аутизма.

Извршена је анализа кичмене течности код 125-оро деце која су имала проблем након вакцинације, како би се видело да ли је код те деце вакцина ушла у нервни систем. Откривен је један случај код кога је то потврђено, као и два случаја која су и даље под сумњом.

1993. године, након јавног протеста против вакцине од грипа, власти су одустале од захтева да се деца вакцинишу против малих и средњих богиња.

Др. Хироки Накатани директор Службе за инфективне болести при Министарству здравља и социјалне заштите Јапана изјавио је да вакцинисање појединачним вакцинама кошта дупло више него давање комбинованих вакцина, “али ми верујемо да је вредно тога.”

У неким областима родитељи плаћају, док у другим то чине јапанске власти.

Међутим, он је изјавио да је страх од ММР вакцине оставио трага. Као последица ниског степена вакцинације, услед епидемија малих богиња у последњих 5 година изгубљено је 94 живота.

За СРБски ФБРепортер превела Љиљана Јовановић