Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: “Спреман сам за рат! Ако буде другог полувремена, они ће га изгубити…

0

“Радит ћу оно што ће радити све патриоте ове земље. Бранит ћу оно на што смо стекли право борбом 1992-1995. године, па и самим Даyтонским мировним споразумом”, изјавио је интервјуу за Деутсцхе Wелле (ДВ) бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у одговору на питање о томе шта ће урадити уколико Република Српска (РС) распише референдум од отцјепљењу.

Даyтонски мировни споразум је на нашој страни, хисторија је на нашој страни, Устав је на нашој страни, интерес земаља на Балкану, укључујући и Србију је на нашој страни, интерес земаља Еуропе, да нема поново рата, је на нашој страни. Дакле, имат ћемо све то на нашој страни да се једна таква авантура не деси, изјавио је Изетбеговић.

Фото: Фонет

Мислим да ће маса у случају таквог сценарија бити наравно на страни одбране територијалног интегритета БиХ. И да ће ако произведу друго полувријеме то полувријеме изгубити. Надам се политички, а не војно, они који се упусте у такву себичну авантуру, додао је Изетбеговић.

На питање да ли је спреман на најгори могући сценарио, Изетбеговић је рекао: “Дакле на рат?

Јесам!

Изетбеговић је објаснио да свако у овој земљи “ко воли ову земљу мора бити спреман ићи до краја кад је у питању њен територијални интегритет”. Када је ријеч о позицији Хрвата у БиХ Изетбеговић је изјавио да су Хрвати лутали у својој политици: “Уз БиХ, против БиХ, уз Бошњаке и Армију БиХ, против. Кад су се сабрали и кад се подвукла линија након тога свега пола Хрвата је недостајало у БиХ”.

Изетбеговић сматра да треба урадити више када је у питању положај Срба у Федерацији БиХ, али и када је у питању положај Бошњака и Хрвата у РС.

ПОЗИТИВНА УЛОГА ТУРСКЕ…

Изетбеговић је за ДВ оцијенио да Турска у БиХ и на Балкану игра сасвим позитивну улогу. “Турска подржава еуропски пут БиХ, подржавају НАТО пут БиХ, никада се не мијешају на неки ригидан начин у наше односе, дапаче увијек помаже”, сматра Изетбеговић.

Када је ријеч о томе може ли се утицај Турске негативно одразити на еуро интеграције БиХ с обзиром на напетости које тренутно постоје између Анкаре и бројних земаља ЕУ Изетбеговић наводи: “Ако бих ја стао на страну господина Ердогана и кренуо у једну препирку и почео се петљати у те препирке између њега и њих вјеројатно би, али ја то не радим. Турска је довољно јака да се зна сама бранити”, одговара Изетбеговић.

Да ли сам ја политички играч Ердогана који ће почети да се свађа са Еуропом због њега? Не. Само ја нећу издати свог пријатеља. Изетбеговић додаје да се не жели мијешати у унутарње односе Турске, као ни у Ердоганове односе с Ангелом Меркел коју, како тврди, такођер сматра великом пријатељицом БиХ.

РУСИЈА И НАТО…

Изетбеговић сматра да то да ли ће Русија зауставити пријеме БиХ у НАТО зависи од снаге Русије за коју оцјењује да је у порасту на Балкану.

“Све је присутнија на Балкану, и медијски и на сваки други начин. Додик (Милорад, предсједник РС, оп. ред.) очигледно гледа да буде играч те велесиле, да јој се додвори, да заустави прије свега НАТО пут БиХ. Ја мислим да Русија не може нађачати НАТО и ЕУ када је БиХ у питању и комплетан Балкан, изјавио је Изетбеговић у интервјуу за Деутсцхе Wелле Бакир Изетбеговић.