ДРАГАН МЕКТИЋ: Срби морају проћи катарзу и признати геноцид у Сребреници

123

Министар безбедности у Савету министара Драган Мектић сматра да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".

Мектић је за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, рекао да „постоје релевантни документи који доказују геноцид и да Срби морају то признати“.

„Погледајмо у Немачкој, опет се немачки парламент неки дан извинио за холокауст. Ми Срби морамо проћи ту катарзу и признати геноцид. Нико не може злочине, попут оних у Сребреници, радити у моје име. То су радили болесни умови и те особе треба процесуирати“, мишљења је Мектић.

На питање новинара због чега су обавештајно-безбедносне агенције БиХ пратиле хрватске пословне људе Мектић је одговорио:

– Пратили смо их као део организованог криминала, који је наша обавештајна служба надзирала. Ја, као министар безбедности, штитим наше интересе и поштујем законе. И није било речи ни о каквим политичарима, као што је то било представљено у неким медијима. Према тим особама предузете су мере којима смо спречили криминалне радње. Никада није ни један политичар из Хрватске био предмет прислушкивања. Ја сам јавно рекао, политичаре нисмо прислушкивали, али неке људе који су нас хтели довести у незавидан положај јесмо. За то смо добили одобрење од суда. Да се радило о било каквој илегалној радњи, па не бисмо од суда добили одобрење.

Мектић је поручио да политике из Хрватске и из Србије нису искрене према БиХ.

– Декларативно јесу, али у пракси се осећа неискреност – сматра Мектић.