Прочитај ми чланак

АДВОКАТ ИЗ НИША има идеју како до тужбе против НАТО

0

Нишки адвокат Срђан Алексић оснива савет који ће радити на припреми тужбе према чланицама НАТО јер су користили осиромашени уранијум у бомбардовању Србије.

Како преносе Јужне вести, бивши градски већник каже да већ постоји судска пракса у Италији која је потврдила постојање везе између изложености дејству ове муниције и обољевања од тешких болести.

Италијански војници који су проводили до три месеца на Косову, каже Алексић, обољевали су од канцера и леукемије, а Врховни италијански суд је пресудио да због тога треба да им се надокнади штета.

Управо оваква пракса у Италији, која је чланица ЕУ, даје “ветар у леђа” адвокатима и правницима да реагују и поднесу појединачне тужбе у име грађана који су у Србији оболели.

Објашњава да је на југу Србије бачено највише осиромашеног уранијума, те је позвао нишки Факултет заштите на раду, лекаре, адвокате, правнике и стручњаке из свих области да се укључе у борбу за правду пред међународним судом за људска права.

Он очекује да му се временом прикључује све више људи. Најавио је и да ће у Нишу почетком јуна бити одржан конгрес на који ће бити позвани инострани стручњаци који би подржали домаће експерте у прикупљању доказа.

Светски и европски званичници су још неколико година по бомбардовању упозоравали на радијацију која је забележена као последица коришћења оружја са осиромашеним уранијумом, а многе земље Европске уније тестирале су своје војнике који су били у мисијама на Балкану, о чему је писао и Њујорк тајмс.