Прочитај ми чланак

ПУТИН: Надам се да ће се Запад уморити од санкција

0

Председник Русије Владимир Путин нада се да ће се Запад уморити од санкционог пута, а његови односи са Русијом ући у нормалан ток.

Покушаји ограничавања у међународним пословним односима представљају безизлазан положај, рекао је Путин на конгресу индустријалаца и предузетника.

„Политика вештачког ограничавања у међународним пословним односима представља безизлазан пут, који све, укључујући и организаторе, доводи до изгубљеног профита и директних губитака“, рекао је он.

„Разговарајући са вашим колегама из других земаља видим да они деле овај став“, додао је председник.

Према његовим речима, он се недавно састао са представницима великог француског бизниса, а такође је одржао и телефонски разговор са француским председником на ову тему.

Технолошки талас мења пејзаж светске економије, конкуренција у свету ће расти и ни према коме неће бити блага, рекао је руски председник.

„Морамо да разговарамо о томе да нови технолошки талас озбиљно мења пејзаж светске економије и то је најважнија ствар. Ако се може тако рећи, данас се карте деле на нов начин. Формираће се нова тржишта роба и услуга, појавиће се нови лидери и, наравно, конкуренција ће постати све оштрија“, нагласио је Путин.

Председник је навео да се у таквој ситуацији са конкурентима, укључујући и у глобалном пословном окружењу, „ни према коме неће бити благи“. „Може доћи до свих облика притиска, свих облика конкурентске борбе“, рекао је он.

Према речима руског лидера, „очигледно је да санкциони изазов нема конјунктурну природу и вероватно ће остати такав још неко време“. „Али понављам, ипак се надам да ће здрав разум превладати и у интересу читаве светске економије кретаћемо се заједно са свим нашим партнерима у правом смеру“, истакао је Путин.

На дневном реду форума је повећање ефикасности сарадње бизниса и владе, смањење административних баријера, оптимизација државне контроле и развоја конкурентног окружења, повећање продуктивности рада и стимулисање инвестиционе активности.

Конгрес се одржава последњег дана рада „Недеље руског бизниса“.