Прочитај ми чланак

НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

0

Глумац Небојша Глоговац биће сахрањен у понедељак, 12. фебруара, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду

Опело у цркви Св. Николе на Новом гробљу почиње у 14 часова, а претходно ће у 11 сати у Југословенском драмском позоришту бити одржан комеморативни скуп посвећен признатом глумцу.

Глоговац је преминуо данас у Београду у 49. години, после кратке и тешке болести.

На позоришну сцену ступио је улогом у представи „Велика пљачка“ Џоа Ортона, у режији Дејана Мијача, а потом заиграо у представама Југословенског драмског позоришта, чији је члан убрзо постао.

После Ника Ðурова у „Лажном цару Шћепану Малом“, по Његошу и поново у Мијачевој режији, у ЈДП-у је одмах почео играти велике и важне улоге у неким од најзначајнијих представа овог театра, попут Владимира у драматизацији „У потпалубљу“, Владимира Арсенијевића, Диме у Кољадиној „Полонези Огињског“, Троила у Шекспировом „Троилу и Кресиди“, Андреја у „Бурету барута“, Дана у „Ближе“ Патрика Марбера, Лагранажа у представи „Молијер, још један живот“ по Булгакову.

Раскош његовог огромног дара имала је своје врхунце у представама „Шине“ Милене Марковић, „Хадерсфилд“ Угљеше Шајтинца, које су се на репертоару задржале више од десет година, као и у Нушићевом „Сумњивом лицу“ у којем је играо улогу капетана Јеротија, те у „Метаморфозама“ по Овидију и Клајстовом „Разбијеном крчагу“.

Његова последња улога и последња одиграна представа у Југословенском драмском позоришту био је „Хамлет“, 13. децембра 2017.

Радио је са најзначајнијим редитељима са ових простора, Дејаном Мијачем, Слободаном Унковским, Егоном Савином, Душаном Јовановићем, Александром Поповским.

У филму Глоговац се појавио улогом у остварењу „Вуковар, једна прича“ Боре Драшковића, а своју прву главну улогу одиграо је у „Убиству с предумишљајем“ редитеља Горчина Стојановића.

Следиле су улоге у „До коске“, „Муњама“, „Небеској удици“, „Бурету барута“, „Кад порастем бићу Кенгур“, „Сутра ујутро“, „Кругови“, „Кењац“, „Устав Републике Хрватске“ и десетинама других, у којима је сарађивао са Гораном Паскаљевићем, Рајком Грлићем, Љубишом Самарџићем, Радивојем Андрићем, Олегом Новковићем, Срданом Голубовићем и многим другим.

За своје улоге добио је све важне награде попут Стеријине, Златне арене у Пули, Цара Константина и Гран прија у Нишу, Награде града Београда, као и десетине других.

Одлазак Небојше Глоговца, како истичу из ЈДП-а, трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља.

– Глоговац је био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у повести српског глумишта, играјући с пођеднаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења – стоји у саопштењу ЈДП-а.