Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈА УЈЕДИЊЕНЕ: Не престаје кампања против Вучићеве посете

0

Кампања у хрватској политичкој и другој јавности против спрског председника не смирује се већ неколико дана, најгласнија је опозиција, а труде се да не заостану ни представници владајуће ХДЗ

Кампања у хрватској политичкој и другој јавности против спрског председника Александра Вучића не смирује се већ неколико дана, најгласнија је опозиција, а труде се да не заостану ни представници владајуће ХДЗ.

Три дана уочи Вучићевог доласка и даље се изнова налазе нови аргументи зашто председника Србије није требало позвати у посету, а кључно питање, судећи по емисијама Н1 телевизије у Загребу и других медија, није да ли ће бити решено бар неко од отворених питања између две земље, већ какав ће бити одзив најављеном протесту удовица и ветерана последњег рата.

Да ли је сада прави тренутак за реализацију посете шефа српске државе, с обзиром на то да је Србија недавно у седишту УН отворила изложбу о Јасеновцу – такође се „високо котира“ међу питањима којима се придаје значај.

Н1 занима и да ли српског председника „сматрају четником“.

Одговори су мање или више „софистицирани“, али и недвосмислени – српски председник није добродошао, а ако баш и мора да дође – најпре треба да се извињава, сада због ођедном „оживљеног“ снимка његовог говора у Глини 1995. године.

Готово ниједан медиј, осим изузетака, попут ријечког Новог листа, ни не помишља да политичарима и грађанима постави питање шта ће добро донети ова посета, с обзиром на то да су односи две суседне државе на најнижој тачки од последњег рата.

У јавности нема места ни за изјаве оних грађана за које је председница Колинда Грабар Китаровић рекла да се јављају њеном кабинету и дају подршку одлуци да председника Србије позове у посету Загребу.

Уместо тога, бомбастично се најављује протест удовица и удружења ветерана, иако министар унутрашњих послова Давор Божиновић тврди да полиција о томе нема информацију, те да је сваки протест потребно пријавити.

Посланик владајућег ХДЗ Јосип Ђакић је потврдио данас у Сабору да ће Заједница жупанијских удружења и чланова хрватских војних инвалида Домовинског рата (ХВИДР) подржати протесте поводом најављене Вучићеве посете.

Протест ће, каже он, бити организован, јер српске власти нису испуниле критеријуме и мерила која су са Србијом договорена у предприступним преговорима Србије и ЕУ.

За заступника Бојана Главашевића Вучићев долазак је „апсолутно неприхватљив“.

За Нет. хр заступник ХДЗ Домагој Хајдуковић каже да Вучићево извињење не би било на одмет, како каже, „ради улоге у рату коју је имао“, и још – да извињење не би требало „да буде формално, већ искрено“.

Извињење би, како се наводи, радо чули и у опозиционом Живом зиду, због Вучићевих изјава, али и због, како кажу, политике Србије која се не ограђује од четништва чија иконографија је неретко виђена у последње време и у Србији, али и Хрватској.

И они као и СДП сматрају да неких посебних помака у разговорима неће бити.

УДОВИЦЕ ХРВАТСКИХ БРАНИТЕЉА ПРОТЕСТОВАЋЕ ПРОТИВ ПОСЕТЕ ВУЧИЋА

Удружење удовица хрватских бранитеља из Домовинског рата организоваће протест због посете председника Србије Александра Вучића Загребу, пренео је Вечерњи лист.

Лист наводи да је пензионисани генерал Жељко Сачић организовао хрватске бранитеље да обезбеђују протест.

„Желимо да изразимо протест према једној неистини, која се упорно од вођства Србије гура у јавност негирањем страшних злочина, неправди и зла. Наше вођство, уместо да учини нешто, они допуштају да нама “великосрби“ причају у Њујорку о Јасеновцу и Холокаусту. То је сулуда ствар, извртање теза“, рекао је Сачић.

Додаје да Вучић „није учинио ништа да би се решило питање несталих из Домовинског рата и да се никад није одрекао својих ставова из деведесетих“.