Прочитај ми чланак

БУЊЕВЦИ НЕ ОДУСТАЈУ – неће да су Хрвати

0

СУБОТИЦА - Буњевачки национални савет саопштио је данас да не одустаје од захтева за укидање наредбе из 1945. године као акта насилне асимилације.

Из тог савета тврде да не постоји никакав идентитетски спор на међудржавном нивоу између Србије и Хрватске, те да је изјашњавање о националној припадности у Србији слободно.

„Ми признајемо свакоме ко се изјаснио да је Хрват, да је припадник хрватске мањине у Републици Србији. Познато је да смо испред Буњевачког националног савета јавно позвали Хрватско национално веће на сарадњу. На жалост, то је са подсмехом одбијено”, поручују из БНС реагујући на јучерашње отворено писмо председника Хрватског националног вијећа Славена Бачића.

Бачићево ХНВ се, наиме, противи усвајању иницијативе БНС за проглашење ништавности акта о насилној асимилацији Буњеваца, јер би то, како сматрају у том већу, могло да доведе до подизања нових тензија и анимозитета између заједнице Буњеваца који се не осећају Хрватима и хрватске заједнице у Србији.

У отвореном писму председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору и председнику владе АП Војводине Игору Мировићу, председник ХНВ поручио је да је, како каже, био неугодно изненађен саопштењем у којем стоји да је Покрајинска влада обећала да ће подржати иницијативу БНС.

Из БНС, пак, поручују да подржавају разговоре председника Србије и Хрватске, Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић и надају се да ће они допринети решавању проблема, и да ће побољшати положај српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Републици Србији.

„Не одустајемо од захтева да се срамна Наредба из 1945. године окарактерише као акт насилне асимилације и да се као такав сматра ништавним. Да је то неопходно доказују управо ставови које износи г. Бачић, и не само он. Једном за свагда треба ставити ствари на своје место и отварати путеве сарадње”, поручују из БНС у саопштењу достављеном медијима.