МАЊЕ ПОЗНАТИ ДЕТАЉИ О КУРЦУ: Српски корени и избеглице

10

Беч -- Најмлађи канцелар у историји Европе Себастијан Курц повезан је са Балканом и има породичне везе са Србијом, пише у књизи "Биографија" о овом политичару.

Књигу о 31-годишњем канцелару написао је немачки новинар Паул Ронхајмер, а представљена је у среду увече у књижари „Талија“, уз присуство самог Курца.

Аутор га је приказао као изванредну појаву на европској политичкој сцени. „Он није само најмлађи политичар којем је једна европска држава после Другог светског рата предала своју судбину у руке, већ је и једини који је успео да од конзервативне странке направи лични покрет и води је ка успеху. Он је мајстор медијалног инсценирања и тако млад прави вођа“, констатовао је Розенхајмер.

Курцово детињство обележено је лепим дечјим животом између Беча и једног пољопривредног имања његових деде и бабе у Доњој Аустрији.

Избегличка проблематика позната је у породици, пошто је његова баба пореклом из Србије, Војводине, одакле је током Другог светског рата, као припадница немачке мањине, морала да бежи. Након распада бивше Југославије и рата на том простору, Курцови родитељи примили су, почетком деведесетих у свој дом децу избеглице из Босне.

Курц је, како стоји у књизи, заједно са њима учио немачки, играо се или ишао на базен. На основу тог искуства он, према аутору књиге, никада није сејао мржњу против странаца, нити је имао нереалан приступ у интеграцији избеглица и миграната, већ увек прагматичан прилаз.

Мајка Елизабет написала је, описујући Себастијана, као веома слатко и фино дете, које је, међутим, тражило пажњу. Курц је био добар ђак и матурирао је са радом из историје о улози једног официра из Првог светског рата. Наставницима је још тада упало у очи да је обдарен савршеном реториком.

Губитак посла његовог оца, који је радио као инжењер, и његова борба за ново радно место, било је нешто што је обележило младост аустријског канцелара. „То га је навело да се одлучи да удје у политику“, наводи отац Јозеф. Пошто је породица неговала хришћанско-социјални систем вредности, Курц се са 16 година прикључио Народној партији (ОВП).

„Ако не прави друге глупости, нека га“, помислио је тада његов отац, додајући да тада није схватао озбиљно бављење политиком његовог сина. Након матуре, коју је положио са највишим оценама, служења војног рока и започињања студија права, Курц је брзо постао примеран млади конзервативац. Циљано је градио своју политичку каријеру, а поред студија је давао часове тениса и конобарисао, како би финансирао животне трошкове. Након рада у кафани, ноћу је џогирао да куће, јер му је такси био прескуп, наводи се у књизи.

У жижу политичког интересовања доспео је са својим захтевом за увођењем 24-часовног радног времена за подземну железницу у Бечу. Због обавеза у политици Курц није завршио своје студије. Мали „ударац“ у својој каријери „примио“ је 2010. након неуспеле кампање пред бечке изборе под мотом „Црно је секси“. Курц је тада, како стоји у књизи, спознао колико су успех и неуспех близу и увиђа колико брзо партија неког пушта низ воду када не крене како треба.

Годину дана касније тадашњи шеф ОВП Михаел Шпинделегер довео је политички таленат тог младића у своју владу, поставивши га за државног секретара за интеграцију.
Тада је Курц био суочен са разарајућом медијском кампањом због своје младости, а приликом снимања званичне фотографије нове владе, нико није желео да стане поред млађаног државног секретара.

Тек његов интервју аустријској државној телевизији ОРФ водио је ка преокрету и медијски таленат је дошао до изражаја. Одлучујуће поглавље у биографији је избегличка криза, која је лета 2015. доживела врхунац. Тада се млади шеф дипломатије Аустрије изјаснио против отворених граница и за рестриктивнију политику према избеглицама, због чега се нашао у „ћошку“ тврдолинијаша, те је, против отпора Немачке и Грчке, деловао на затварању балканске руте.

„Независно од тога да ли је Словенија имала иницијалну идеју за затварање балканске руте или су то учиниле Мађарска својом жичаном оградом, односно Македонијиа, Курц је успео да се прикаже као личност која је затворила ту руту“, пише Ронхајмер. Тиме је, наводи у биографији, Курц поставио темељ за преузимање ОВП, успех на прошлим парламентарним изборима и долазак на место канцелара.